2013. február 21., csütörtök

Karaj szalonnás zöldbabbal

A Szlovákiában fogyasztott ételt lekoppintottam, és a kint vásárolt olcsó ceruzababbal illetve knédlivel elkészítettem.
Hozzávalók:
40 dkg karaj - egyben
pici olaj
1 kis paradicsompüré
só, bors
5 szelet dkg füstölt szalonna
1 somag ceruzabab
knédli, vagy más köret (kint rizzsel ettük)

Elkészítés: a karajt megmossuk, sózzuk, borsozzuk, majd betesszük egy tepsibe, 1-2 dl vizet öntünk alá, és rátűzünk fogpiszkálóval 3 szelet szalonnát. Befedjük alufóliával, és betesszük a sütőbe. A legkisebb lángon bő két órát puhítjuk, majd a fóliát levéve nagy lángon, kb. 5-8 perc alatt megpirítjuk. Amikor a fóliát levesszük, a pardicsompürét belekeverjük a keletkezett szaftba, és ezzel a szafttal tálaláskor megöntözzük a husit.
Amíg a karj sül, elkészítjük a köretet (a knédli kész, azt csak melegíteni kell) és a szalonnás zöldbabot. A maradék szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk egy serpenyőben. Félretesszük. A zöldbabokat (én félbe vágtam) bedobjuk 3-4 percre forró sós vízbe, majd kiszedjük, és összekeverjük a szalonnával, és néhány percig együtt pirítjuk, amíg a babon kis barnás grillcsík megjelenik.
A húst felszeleteljük, mellé teszünk a babból, pár szelet knédlit és a hús tetején sült szalonnát is a tányérra tálaljuk. Szafttal megöntözzük.
A tepsi alján maradt sült zsírt kikanalaztam egy kis tálkába, hűtőbe tettem, majd másnap kenyérre kenve, savanyúkáposztával fogyasztottam.
Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése