2013. február 19., kedd

Régi magyar bányavárosok II. Körmöcbánya

Körmöcbányára kalandos úton jutottam Selmecről, a kb. 45 km-es útszakaszon hatalmas hó volt, talán egyszer látta hótoló. Ennek ellenére élveztem a hegyi utat, majd a vadregényes folyóvölgyet, ahol az út haladt végig. A hegyi szakasz után jól járható főúton közelítettem meg Körmöcbányát, ahol szintén hófehér lepel takarta a várost.
A városkát még őrzi az egykori várfal, így az autót - szombat dél lévén - az ingyenes parkolóban hagyva átléptem a városkaput.


 Csodálatos hólepte főtérre érkeztem, nagyjából négyzet alakú, közepén Szentháromság szoborral. A házacskák szépen felújítva, színesen, kéken, zölden, pirosan tükrözik az egykor híres bányaváros napjait.

Körmöcbánya az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosa volt, ahol aranyat bányásztak. S nem csak bányásztak, aranypénzt is vertek a híres, ma is működő 700 éves pénzverdében.
A várost sziléziai és német telepesek alapították a XII. században. Mai neve: Kremnica.
Története hosszú, röviden álljon itt annyi, hogy a Károly Róbert alapította pénzverdében verték a híres magyar aranyforintot, melyet körmöci dukátnak is neveztek. A szabad királyi bányavárosi jogokkal rendelkező város vámmentességgel is rendelkezett, heti vásárokat tarthatott, így fénykorát élte ez idő alatt.
A husziták ellen védekezve épült a városfal, helyt is állt, bár a város később leégett. Történelmének minden pillanata a magyar történelem része.

A Pénzverdét nem kellett keresni, a főtér egyik szép épületében található a Múzeum. A belépő 4 EUR körül van, mellé audio-guide készüléket kaptunk, és a kiállítás anyagáról magyarul hallhattunk részletes és pontos vezetést. A pénztárnál 0,6 EUR ellenében saját magunknak is verhetünk pénzt.
A Múzeum rendkívül interaktív, látványos, és nagyon modern. A pénz történetét, a pénzverést a római kortól kezdve  nagyon szép érmékkel mutatja be három emeleten keresztül. Örömmel fedeztem fel a magyar pengőket, tallérokat, és mindenféle papírpénzt.
Sajnos fotózni tilos, de a ma is működő Pénzverde a világörökség része!
Körmöcbánya ugyanolyan hangulatos, hegyekkel körbe vett kis városka, talán csak étteremből, sörözőből van kevesebb.
A régi bányavárosnak stílszerű turistajelzése is van, ebből tudhatjuk, érdemes itt több napot eltölteni, a környező vidéken túrázni, kirándulni.


1 megjegyzés:

  1. Szép utazás volt!
    Én nyáron jártam ott, néhány éve! Ha megengeded, figyelmedbe ajánlom az arról az útról írt posztomat:
    http://nadasdiszabo.blogspot.hu/2012/01/felvidek-banyavarosok-sk.html

    VálaszTörlés