2013. március 26., kedd

Egy blogbejegyzés margójára

Talán többen olvastátok egyik bejegyzésemet melynek címe: Egy eltűnt falu nyomában. (2011.11.20.)
Az eltűnt falu Kápolnapuszta, egy Gánthoz közeli kis település volt, melyet egy kirándulás alkalmával kerestem fel. Nem a falut, csak nyomait, és megszépült temetőjét, melyben a falu lakói nyugszanak.
Most, örömmel konstatálom, hogy mások is felfedezték.
Nemrégiben levelet kaptam Farkas Istvántól az MTI Komárom-Esztergom megyei tudósítójától, abból idézek pár sort:

Kedves Jakab Erzsébet!

A blogján találtakat felhasználtam az alábbi írás készítésekor :)
Köszönettel:

Kultúra-történelem-erdészet
Kápolnapuszta áldozatainak állít emléktáblát a Vértesi Erdészet
            A Gánt közelében található Kápolnapusztán állít emléktáblát szombaton a Vértesi Erdő Zrt. arra emlékezve, hogy 1945. március 16-án a 2. ukrán front felderítő zászlóalja a település felnőtt férfi lakosságát kivégezte - tájékoztatta a társaság csákvári erdészetének igazgatója az MTI-t.
            Právetz Antal elmondta, hogy az emléktáblán egyrészt az édesapja, idősebb Právetz Antal egykori csákberényi erdész és több szemtanú visszaemlékezéséből összeállított történet olvasható, valamint látható rajta a falu korabeli képe, amelyre a házak mellé felírták az ott élők és az áldozatul esettek neveit.
            A 68 évvel ezelőtt történt tragédiára 1993-ig semmi nem emlékeztetett, akkor a temetőben keresztet állítottak. A Vértesi Erdő Zrt. a közeljövőben több információs táblát helyez el a területen.

A rossz időjárás miatt az emléktábla avatás április 6-án 10 órakor kerül megrendezésre, így még senki nem késte le, és egy kellemes kirándulással összekötve fedezheti fel Kápolnapusztát.

http://verteserdo.hu/hirek-aktualitasok/reszletek/emlekezes-a-kapolnapusztai-aldozatokra-idopont-valtozas/

A Vértesi Erdő Zrt. nemrégiben Marjai Tamás és hős huszártársai emlékére is kitett egy emléktáblát, melyet Vérteskozma mellett találhattok. Marjai Tamás emlékére szervezett túráról a blogban megtaláljátok a beszámolót idén februárban. 

A történelem pedig közöttünk jár, ideje felfedezni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése