2013. április 12., péntek

Medvehagyma szezon

Szezonja van a Medvehagymának, hétvégén például Bakonybélben lesz Medvehagymafesztivál. A kis szépséges Bakonyi faluban, az út mindkét oldalán véges-végig sok sok medvehagymás terület található, bárki szedhet kedvére. A program szerint különböző ételeket lehet kóstolni, én közreadom ötleteimet medvehagymából.
Legjobb frissen vajaskennyérre, jó pogácsával, én kipróbáltam tócsniba keverve, és krumplipürébe is.
Nagyon finom tejszinesen, kis krémsajttal tésztára, lehet rántottába keverni, és lehet jó kis medvehagymás vajat is készíteni, amit akár sütőben sült krumplira kenhetünk például.
Salátaként is működik, szendvicsbe téve egy levelet feldobjuk vele, és ha nokedlitésztába keverjük apróra vágva, más körete lesz ételünknek. Színe és íze erős, illatos, így kissé fokhagymaszagunk lesz tőle.
Randi előtt nem ajánlatos fogyasztani.
Nekem pestoként túl erős, de cérnára felfűzve megszáríthatjuk, télire tartósíthatjuk. Ne a konyhába tegyük, mert az egész lakásban fokhagymaillat lesz. Fagyasztóba is tehetjük, akár levelesen, akár apróra vágva, ki hogy szeretné felhasználni.
Szívesen válaszolok medvehagymás kérdésekre, lelőhelyekre vonatkozóan, írjatok bátran.

1 megjegyzés:

  1. Sokkal kevésbé intenzív, mint a valódi fokhagyma.
    Spenótba is tesszük.
    Nem kell elzarándokolni Bakonybélig, a hegység K-i részén is terem bőséggel (Bakonycsernye-Kisgyón)

    VálaszTörlés