2013. május 2., csütörtök

Az ismeretlen avokádó

Nem is olyan régen ha megpillantottam a zöldségespultnál az avokádót, szépen tovább mentem mellette, nem tudtam mire is lehet használni, hogyan kell elkészíteni, stb. Aztán egyszer ettem egy fantasztikus quacamole-t tortilla chips-sel a mexikói étteremben, és örökre a szerelmese lettem.
Ma már magam készítem otthon, elkészítésének többféle módját ismerem, de a saját quacamole receptem vált be legjobban.
Kell hozzá 2 db érett avokádó, só, bors, kis fej lilahagyma, 1 citrom, vagy zöldcitrom leve, pici olívaolaj, néhány szem koktélparadicsom.
A paradicsomokat, hagymát nagyon apróra felvágom, ráspriccelem a citromlét. Az avokádókat meghámozom, kiveszem a magját, és villával összetöröm. (Lehet turmixolni is, de mivel vajpuha, igazából mindegy.) Összekeverem a citromos zöldségekkel, sózom, borsozom, és pirítósra kenve fogyasztom.

Mivel nagyon egészséges, csökkenti a koleszterinszintet, jó hatással van a szívre, az erekre, elősegíti a lúgosítást, csökkenti a magas vérnyomást, végül, de nem utolsó sorban afrodiziákum.
Ajánlatos megbarátkozni vele, és fogyasztani. Ha vásárolunk, tapintásra puhát vegyünk, az éretlennel semmit nem tudunk kezdeni. Nem olcsó, de akár 1 darabból is kiadós krémet tudunk készíteni, akár a fenti módon, akár úgy, hogy só, bors, csili, tabasco, fokhagyma és némi vöröshagyma hozzáadásával készítjük el a krémet. Nemcsak pirítósra, szendvicsekbe is kiváló, sőt akár mi is vehetünk hozzá tortilla chipset, és így a drága, tartósítószerekkel tuningolt bolti üveges quacamole helyett szuper házikrémet készíthetünk.
A Közép-Amerikában honos növényt ma már minden szubtrópusi és mediterrán vidéken termesztik. Igénytelen fája párosan csüngnek a gyümölcsök, termése körtéhez hasonló alakú, 15-30 cm hosszú. Zöld hájú, lehet ráncos, érdes, vagy vékonybőrű. Állaga vajhoz hasonló, szagtalan, majdnem ízetlen. Kemény és nagy magja van, melytől húsa könnyen elválik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése