2013. május 2., csütörtök

Baláca

Idő hiányában nem tudtam múlt hét végén túrázni, de azért kisebb kirándulásokat tettem a környékben. Ezúttal a Veszprémhez, pontosabban Veszprémfajszhoz közeli Balácát fedeztem fel. Az internet és a bejárat melletti tábla szerint tavasztól őszig nyitva tartó Római Villagazdaság sajnos nem volt nyitva. Ennek ellenére körbejártam, hiszen így is érdekes sétát lehet tenni, annak ellenére, hogy az épületek belsejében rejtőző tárgyi emékeket nem tudtam megnézni. Krisztus után az 1. és 2. századra teszik a Balácai Villagazdaság virágzását, legalábbis a régészeti leletekből ez derül ki. A szépen rendezett Villamaradványok körül ápolt fűszerkertet, napórát tudtam megnézni. A levendula, menta, rozmaring illata messze szállt a szélben, nagyon kellemesen kísérve sétámat.


A kiállítóhelyen - nyitva tartás idején - gyermekek részére kialakított interaktív kiállítás, római kori leletek találhatóak, a honlapon biztosan lehet tájékozódni, bár elvileg most is félrevezettek, hiszen április 28-a szerintem már tavasz.
http://www.balaca.hu/

A régészeti feltárások azt mutatják, hogy a Balaton felvidéken több birtok is létezett. A veterán, leszerelt katonák lakhelyeként szolgált, a Balácai Villagazdaság egy előkelő helyi család birtoka lehetett Claudius császár idejében.

A képen látható római korabeli (nem eredeti) kemencékben sütötték a kenyeret. A pályázati pénzből megújult Balácai romok között találhatunk még sírhelyeket, és természetesen ha bejutunk az épületben más értékes leleteket is megnézhetünk. Erre most nem volt módom, de így is kellemes kirándulási célpont Baláca.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése