2013. május 15., szerda

Séta a Diás-szigeten

Már többször jártam a Kis-Balaton környékén, de a Diás-sziget eddig még kimaradt. Mivel csak vezetéssel lehet látogatni, érdemes előre tájékozódni a honlapon.
 http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_dias_sziget/
Én egy keddi napon délelőtt 10 órakor kezdődő csoporttal ismertem meg az érintetlen szépségű szigetet, amit a 76-os főútról lehet megközelíteni Sármellék és Balatonszentgyörgy között. Kicsit kell még menni autóval, aztán a Kutatóháznál táblák jelzik, hogy jó helyen járunk, megvehetjük a jegyünket, ami 800 Ft-ba kerül. A jegypénztárnál lelkes fiatal hölgy fogadott, és már csak kicsit kellett várni, hogy szakszerű, nagyon szimpatikus vezetőnkkel útnak induljunk.
Számtalan madárfaj otthona ez, tavirózsa, vízitök, sárga vízililiom, mindenféle csodás és különös növény található itt. fokozottan természetvédelmi terület, és ugyebár arról híres, hogy Fekete István kiváló regényéből forgatott film a Tüskevár egy részét itt forgatták.
Vezetőnktől mindenféle információt megtudtunk, a folyamatban lévő környezetvédelmi pályázatokról, az állatok élőhelyéről, a fafajtákról, a halászatról, és még minden másról. Sokszínű, érdekes előadást tartott, minden kérdésre tudta a választ, kiváló kísérőnk volt.
Kb. másfél órás a vezetés, ezalatt eljutunk a szigetre, ahol a Fekete István emlékház is található, melyben apró múzeum van az író könyveivel, tárgyaival. Mellette Vönöczky Schenk Jakab - ornitológus, tudós és kutató életét is bemutatják. Láthatunk néhány bogarat, vedlett kígyóbőrt, halászati és egyéb eszközöket is.
Az emlékház mellett itt található a "Matula kunyhó", ami igazából Fekete István pihenésének helye volt, itt töltötte szabadidejét, horgászott, borozgatott, és egyszerűen jól érezte magát.
Csend, nyugalom, tiszta levegő, eldugott védett kis terület, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt jó program.
Aki teheti látogasson el ide, élményekkel gazdagodva fog hazatérni. A program kb. másfél órás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése