2013. június 25., kedd

Kilátók a Balaton körül

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (www.bthe.hu) nagyszerű túramozgalmakat írt ki, Kilátók és Kilátópontok a Balaton körül néven. Három füzetkéből lehet választani, mivel az első kiírást már teljesítettem, most a másodiknak fogtam neki. A lényege, hogy mindenki egyénileg teljesíti, amikor ráér, idő megkötöttség nélkül. Így felkereshet csodás kilátókat, ismerkedhet a Balaton környékével, túrázik, fürödhet egy jót, és a végén ha beküldi a füzetet, kap egy szép kitűzőt is.

Ehhez a mozgalomhoz látogattam meg hétvégén pár helyet. Kezdjük is mindjárt az elsővel, amit Hidegkút településről közelítettem meg. Hidegkút egy kicsi falu, a Veszprémből Tapolcára vezető útról lekanyarodva találjuk meg. Szép fekvésű, takaros portákkal, az utcán pont érő piros cseresznyés fákkal. A faluban megkerestem a kissé kopottas zöld jelzést, majd elindultam a Recsek-hegy irányába. A jelzések - bár eléggé kopottak - azért felismerhetők voltak, persze nem árt, ha van nálunk térkép. Becsatlakozott a sárga jel, aztán hamarosan meglett a kilátó is, természetesen végig emelkedőn kellett hozzá gyalogolni, hiszen a kilátók általában hegyen vannak. Az út jól járható földút és ösvény.
A Noszlopy Gáspárról elnevezett kilátó fából készült, körülötte paddal, asztallal, ismertető táblákkal, remek kirándulóhely. A falutól kb. 2,5 km-re található, tehát egy 5 km-es túra keretében akár gyerekekkel is felkereshetjük.
A kilátóba felmászva csodás panoráma tárult elém, körben zöld erdők, és távolban a Balaton. Egész más képet mutat innen, és nagyon szép látvány.
kilátó.JPG
Ilyen formában még nem láttam a Tihanyi félszigetet, ahol ennyire klasszul látszana pl. a Csúcsos hegy.
A túramozgalmak lényege, hogy a felkeresett helyeket valamilyen módon igazolni kell, van ahol pecséttel, van ahol fotóval, ebben az esetben feladat megoldásával. Miután ez is megvolt, elgondolkodtam azon, ki is volt Noszlopy Gáspár, akiről ezt a kilátót elnevezték. A füzetben az alábbi információt találtam róla: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején nemzetőr őrnagy és kormánybiztos, majd annak leverése után az úgynevezett Mack-féle összeesküvés vezéralakja. Többször elfogták, megszökött, végül 1853-ban felakasztották. Egy vértanú, aki megérdemli, hogy a nevét viselő kilátót felkeresők megemlékezzenek róla.
A Recsek hegy 431 m magas, a panoráma pedig megéri, hogy megkeressük, és felmásszunk a kilátóba.

Következő felkeresett kilátópont a Hegyes-tű volt. Zánka közelében, Monoszló irányában találjuk, jól ki van táblázva, hiszen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai bemutatóhelye is egyben. (Belépőjegy 600 Ft, de vannak kedvezmények.) A kőpark mellett kis múzeum is található, pihenőpadok, asztalok, és már a parkolóból is szép a kilátás. Ezen a helyen 1960-ig bazaltbánya működött, a külszíni fejtés  megsebezte a hegyet, messziről is látszik csonka oldala. Így viszont az egykori vulkán belseje mintegy keresztmetszetként látszik, nem beszélve a különleges és érdekes hatszögletű és függőleges bazaltoszlopokról.
Kiépített lépcsőkön lehet felmenni a tetejére, ahonnan - mint már sejthetitek - fantasztikus a kilátás minden irányba. Egykoron még földvár is volt itt, nyomait már benőtte a gaz. A körpanoráma megcsodálása után  nem felejtjük el a feladatot megoldani. :-)

Aki még nem látta a Hegyes-tűt, akár több órán át is elnézelődhet, látnivaló van bőven, és minden része fényképezést kíván. Egész napos kirándulást is szervezhetünk ide, nem fogjuk megbánni. Van kis büfé, toalett, és autóknak nagy parkoló, egészen idáig fel lehet jönni egy keskeny aszfaltos úton. A Hegyes-tű 336 m magas.

Harmadik célpont mai napon az Ábrahámhegyen található Bök-hegyi kilátó.

Ez a kilátó nem volt a kedvencem, kissé tériszonyos, mivel nem fából hanem fémből készültek a lépcsői. A teteje tele van csúnya antennákkal, de azért a kilátás itt is fantasztikus. Nem győz az ember minden irányba fényképezni. A falutól jól kitáblázott úton jutunk fel, legjobb ha az állomási parkolóból indulunk. Nem kell sokat gyalogolni, az emelkedő sem nagy, inkább csak meredek a vége. Aszfaltos út vezet fel, egészen a kilátó aljáig, ott pedig parkolót is találunk.
Ábrahámhegy már a rómaik által kedvelt hely volt, de II. Endre királysága alatt is említik, mint birtokot.
 Utolsó kirándulási helyem a mai napra az Eötvös kilátó felkeresése volt, melyet Szentbékkálla felől a legkönnyebb megközelíteni. A faluból a kék jelzésen és a sárgán is megközelíthetjük, én a kéket választottam, mely egyben az országos kék jelzés is. Az út gondozott szőlők, barátságos pincék között vezet, majd beér az erdőbe, és emelkedni kezd. Miután elhagytam egy  furcsa, messziről látható - talán buddhista - házikót, meredek teknőben folytatódott az út. Nem először jártam itt, de most - az előző napi eső miatt - nehézkesebb volt a feljutás. A teknő közepén bazaltköveken gyalogolva jutunk felfele, de az eső bemosta az összes ágat, földet, és mivel minden nedves volt, sikerült az alvó szúnyogokat felébresztenem. Tehát vigyünk magunkkal erre az útra szúnyogriasztót.

Feljutván a 369 méteres Fekete-hegyre ismét egy jó állapotú fából készült fakilátót találunk, melyet megmászva a mai nap legszebb panorámájában van részem. Gyönyörű minden irányban. Fotó fotót követ, a Kornyi tó, a Badacsony, a zöld erdők, a virágzó rétek, no és persze a Balaton látványa megkapó. Elidőztem, bámészkodtam egy kicsit, az embernek ilyen helyen csakis kellemes dolgok jutnak az eszébe.

A természet szépsége jó időre feltölt, élményekkel gazdagít, nálam pozitív energiákat szabadít fel.
Sajnos a közelben lévő Keleményes kő megnézésére nem maradt időm, de így legalább érdemes ismét visszajönni.
A kilátóban még a Szent István vándortúra emlékére felhelyezett koszorút is lefotóztam.
A hegy alatt templomromot, a faluban takaros portákat, éttermet, szálláshelyeket találunk, s a Kőtenger sincs messze. Ide is érdemes kirándulni.
A felkeresett kilátókon kívül a füzet még továbbiakat tartalmaz, melyeket már egy másik kirándulás témái lesznek.
Kellemes, élményekben gazdag nap volt, a túramozgalmat bátran ajánlom mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése