2013. szeptember 19., csütörtök

Gyilkosságok kastélya

Nemrégiben olvastam a Balatonedericsi Fekete kastélyról szóló rémtörténeteket. Mivel éppen a Káli medencében jártam, nem hagyhattam ki, hogy megnézzem magamnak.
A falu külterületén nem is egy, hanem két kastély áll. Egyikben szálloda működött, de már pár éve bezárt.

 A másik, az elátkozott , mivel több gyilkosság is történt itt.


A kastélyt Nedeczky Jenő saját bátyjától Istvántól vette meg, akit ugyan halálra ítéltek fegyveres felkelés előkészítéséért, de várfogság lett belőle, majd kiszabadult amnesztiával. Ekkor lengedezett a halál szele először a kastély fölött. 1867-et írunk.
Az első gyilkosság 1912-ben történt, amikor egy gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét.
A második gyilkosság- öngyilkosság volt, ugyanis Nedezcky Jenő önkezével vetett véget életének 1914-ben. Minden a 74. születésnapján történt.
 Ezt követően többször gazdát cserélt a kastély. Vág Jenő pesti ügyvéd 1928-ban költözött ide, s mikor feleségét rajtakapta egy másik férfival, öngyilkos lett. Ez volt a harmadik gyilkosság, igaz, megint önkézzel történt.
Az özvegy úgy vőlegényét viszont 13-szoros bigámiával körözték, de legalább nem történt gyilkosság, igaz az özvegy lóvéját magával vitte.
El is adta a kastélyt, egy nyugdíjas főtanácsosnak, aki a II. világháborúban kettős hírszerző volt. Ez lett a veszte, mert a front átvonulása előtti napokban lebukott, és 1945-ben öngyilkos lett. Ez már a negyedik gyilkosság.

Nos, az öngyilkosok kastélya most romos, elhanyagolt, elhagyott állapotban van a főút mentén, s csak az ilyen kíváncsi fáncsiknak - mint én - jut eszébe, hogy odamerészkedjen.
Az oldalkerítésen a kapu ledöntve áll, simán be lehet menni, az elvadult növényzet közé. Az egykori bejárat benőve, de az ösvény még megtalálható. Itt lépegettem óvatosan, s bevallom féltem is egy kicsit.
Mindennek a tetejébe megszólalt valami síron túli hang, vijjogott, sikoltozott, s bizony inamba szállt a bátorságom, s nem mertem tovább menni.
Ráadásul büdös volt, pont olyan szag, mint a döglött állaté. Vagy döglött emberé?...... nem volt kedvem semmiféle halott hajléktalant megtalálni.
Inkább kimentem a szőlők mellé, s kívülről próbáltam körbejárni. A kastély hátsó részén aztán megoldódott a rémisztő hang rejtélye. A szőlőtáblákban hangszórók voltak telepítve, s felváltva szólt belőlük a sikító vijjogó hang. Nem tudtam röhögni.

Ha valaki ezek után, vagy pont ezért mégis szeretne itt lakni, a kastély eladó 220 millióért.
S ha szerencséje van nemcsak kastélyt, lakókat is vásárol, hiszen mint tudjuk, a szellemek visszajárnak. :-)

Az információkat itt találtam: www.turautak.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése