2013. szeptember 25., szerda

Kán

Kán. Egy számomra teljesen ismeretlen nevű faluban jártam a minap kirándulni. Szinte az Isten háta mögött van, bár környéke ismert. Kán Baranya megyében található, közel Orfűhöz, a Mecsek belsejében. Ne keressük a térképen, mert nem találjuk meg. Hivatalosan Hetvehely nevű faluhoz tartozik, és Goricánál kell befordulni ha keressük.
Üdülőfalu, kis házacskái nagyrészt nyaralónak vannak felújítva. Jelenlegi lakói ismerik egymást, szinte baráti a közösség, nincs kerítés, nyitva lehet hagyni az ajtót, idegen nem jön ide, csak ha hívják. Egy régmúlt időbe csöppentem, amiben még ember volt az ember, barát volt a barát, s az adott szónak jelentősége volt.
Ezek jutottak eszembe, amikor a falun végigsétáltam. Bár út alig vezet ide, mert ami idevezet, nem is út, inkább egy köves gödrös utacska, de aki akar idetalál.
Biztosan nem bánja meg, mert itt még megtalálja a csöndet, az egykori paraszti élet emlékeit.


A nyáron elutaztam Erdélybe, látni az ottani világot, de most rájöttem, sehova nem kell menni, ha a csendet keresem. Itthon is megtalálom mindazt, ami gyermekkorom nyaraira emlékeztet, amit a zalai nagyszülőknél töltöttem. Zöld réteket, a réten legelésző teheneket, nyugalmat távol a város zajától. Itt minden olyan egyszerűvé válik. A természet bölcs. Aki ennyire közelébe kerül, lelassul, átveszi a természet ritmusát, megéli az évszakok változását, a fák virágzását, a gyümölcs érését. Együtt él a természettel, ami mindennél többet ad, boldogabb, gazdagabb életet.

Többször visszagondoltam Kánra. Vajon hányan ismerik országunknak ezt a kicsi zugát, vajon hányan töltik itt a szabadságukat. Vendégházak pedig vannak, a vendéget is szívesen látják. Az egyutcás falu közepén lévő romkocsmában nyaranta - a híres francia majdnem hasonló nevű fesztiválra hajazva - megrendezik a Káni filmfesztivált. És bár a falunak hat lakosa van a fesztivál népszerű. Az Ács porta, a Maci-bár, mindenki számára nyitott, s neves művészek is felléptek már itt, s természetesen régi magyar filmeket is vetítenek a pajta mellett.

Fedezzük fel Kánt, hiszen annak ellenére, hogy mint falu megszűnt létezni, él, újjáépül, és várja a vendégeket.


http://www.kaan.atw.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése