2013. október 16., szerda

"Kőkonyha"

Mindig vannak az országban olyan érdekességek, amikre rácsodálkozom, s én, aki szinte minden hétvégén kirándulok vagy túrázok, sosem hallottam róla. Szerintem kedves olvasóim közül is sokak számára ismeretlen helyet mutatok be, melyet a hétvégi ragyogó kirándulóidőben láttam. A kirándulásom célpontja a Kinizsi nyomában túramozgalom keretében a Somló hegy volt.
A túramozgalomról annyit, hogy megvásárolható füzetecske, melyben megjelölt célpontokat kell felkeresni, s túrákat teljesíteni ahhoz, hogy a végén beküldve és élményekkel bőven gazdagodva egy szép kitűzőt kapjunk.
Már többször jártam a Somlón, teljesítettem a Somló éjszakai 15 km-es túrát, voltam csak szimplán kirándulni, kilátót nézni, voltam vártúra kapcsán a Dobai várban, és teljesítettem az "Öt kápolna a Somlón" nevű túramozgalmat. Ez a mozgalom  sajnos nem került fel a blogomba, mert 2011. január 1-én teljesítettem, s a blogot csak az év júniusától írom.(képek találhatók viszont a bébielefántok blogban és picassa albumban) De nagyon szép mozgalom, érdemes megcsinálni.
http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/turamozgalmak
Most majdnem ugyanazt az utat jártam be, csak nem télen, hóban, hanem ősszel, színes falevelekkel tarkított tájon. Gyönyörű volt a Somló, néhol még lógtak a juhfarkak a tőkéken, sok helyütt most volt a szüret, remek érzés volt itt kirándulni. A hegyről amúgy is klassz a kilátás, most tiszta idő volt, s láthattam a Balatoni tanúhegyeket is. Nos, térjünk vissza a címadó látványosságra.

Ha a Somló derekánál járunk, (még autóval is megközelíthető helyen - nem messze a Szent Margit kápolna parkolójától) nagy táblára leszünk figyelmesek, melynél befordulva természetes kő lépcsőkön jutunk fel a hegy egyik érdekes bazaltképződményéhez.

Ez az úgynevezett Kőkonyha, amely az alatt elterülő dűlő megnevezésére is szolgál. Ez is jelzi a kőzet hőtároló és visszaadó képességét. A beszédes névvel akár borospalack címkéjén is találkozhatunk,de megnézni mindenképpen érdemes. Nekem nagyon nagy élmény volt felkapaszkodni a bazaltoszlopok közötti résbe, a különleges tájalkotó elemhez, ami bazaltorgonák közé ékelődő felülről nyitott, oldalról viszont zárt üreget jelent. Felejthetetlen élmény, konkrét megtapasztalása a talaj- és kőzettan tudományának.


A bazalt, mint uralkodó kőzet a finom Somlói borok záloga, itt aztán élesben körülölel bennünket.
A kőkonyha résein kiváló a kilátás, vagyis inkább lelátás a szőlőkre. Egyik legnagyobb élményem a hazai tájakon a Kőkonyha. Azért találtam ennyire izgalmasnak, mert a ház magasságú oszlopok közé zárva az ember törpének érzi magát, érzi a természet óriási és végtelen erejét, és elképzeli a múltat, az egykori vulkánok működését.

A vulkánok és maradványai amúgy is kedvenc témám, sok izgalmas helyen jártam a nyomukban. Gondoljunk csak a szépséges Balatoni tanúhegyekre, vagy Salgótarján közelében a Szilvás-kőre, de írhatnám itt a Ság-hegyet, és még sok más általam sem látott hazai csodát.

Ennyit a Kőkonyháról. A Somlón még jó pár látványosságot felkerestem, pl. a Taposó kutat. Ez a XIX.századi kút egy régi présház udvarán található, szintén közel a Szent Margit kápolnához. A dobban taposva, mintegy mókuskerékként lehet a vizet kiemelni, innen az elnevezése. Ma már nem működik, de látványosság.


Ejtsünk szót a parkolónál lévő Szent Margit kápolnáról is, mely barokk stílusú. Építői apácák voltak, Mátyás király idejében.

A sárga jelet követve eljutottunk a bő vizű Sédfő forráshoz, melynél bronzkori leleteket is találtak.

A hegyoldalban ismét fölfelé gyalogolva balról kerüljük meg a Somlót, érintve a Szent Ilona kápolnát. Kár érte, erősen felújításra szorul.A helyén álló templomot az 1300-as években a pálosok építették. Ezt a peremen álló fehér kápolnát láthatjuk a 8-as útról is.


Még tovább haladva a Szent Márton kápolnához érünk, mely mellett a szintén bő vizű Márton kútból ihatunk is akár. Ez a kápolna is szomorúan néz ki, az egykor szebb napokat látott téren már padot sem találunk, hogy leülhessünk falatozni. Pedig szép hely, remek kilátással, forrással, kár érte.

A hegyen visszakerülünk egy kicsit, s a Kinizsi szikla mellett megkeressük a kódot, majd az aszfaltos meredek kaptatón felbaktatunk Somló XIV. századi gótikus várromjaihoz. Az 1352 körül épült vár, birtokközpont lehetett, majd Kinizsi Pál tulajdonává vált. Utolsó tulajdonosai az Erdődiek szép kastélyt építettek Dobán, mely nem látogatható, valamilyen kórházjellegű intézmény. A várban jól bevertem a buksim, így a púpról még ma is a kirándulás jut eszembe. :-)

A vár minden irányból mást mutat, lentről messziről egészen kicsinek tűnik, a közelbe érve pedig hatalmas romokat találunk.

A vártól rövid emelkedőn jutunk fel a Szent István kilátóhoz, mely a Somló 432 m magas csúcsán áll. A kilátónál nyitva a büfé, de a 400 Ft-os belépőt most megspóroljuk, a panoráma így is nagyszerű.

Lefele is csodáljuk a látványt, bár a meredek, csúszós ösvényen a lábunk elé kell nézni. Hamarosan visszaérünk a parkolóba, magunk mögött hagyva a hegyet hazaindulunk. Nagyon szép és kellemes kirándulás volt, jó szívvel ajánlom.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése