2013. november 20., szerda

Vál várai

Október 27-én a Várnak a várak túrasorozat keretében Válon jártam. A szép őszi időben megnéztem a nagytemplomot, igaz csak kívülről, majd felsétáltam a Kálvárián a temetőhöz.
A Kálvária stációi nagyon szép tűzzománc kirakásúak, bár rájuk férne a felújítás. 
A Kálvária végén a temetőbe érünk, ahol sok régi sír mellett érdekes művészeti alkotásokat is láthatunk, szovjet hősi emlékművet, és a temető kápolnáját.
A temető hátsó kijáratán lesétálva érkezünk a Váli toronyhoz, ahol vár a szervező Zsolti és Anita.
A korábbi gótikus templomot 1550-ben erősíti meg a török. A háromhajós templom keleti oldalát a törökök lebontották, majd az eredeti keleti végfalnál jóval nyugatabbra egy új, a sarkain támpillérekkel megtámasztott zárófalat emeltek. Az erődnégyszögön belül felfalazták a hajókat elválasztó támpillérek közeit, így három helyiséget alakítottak ki. A nyugati toronyba új bejáratot törtek, egyben ez volt a kpu- és őrtornyuk is. Az így kiépített erősséget huszárvár vette körül.
Fő feladata a Váli Völgy védelme lett volna, ám a magyar csapatok számos alkalommal áttörtek itt, sőt 1599-ben bevették az erősséget, de az már 1602-ben ismét török kézen volt. A XVII. században jelentősége csökkent, ekkor már nem volt akkora helyőrsége sem. A keresztény csapatok valamikor 1686 tájékán foglalták vissza. (Információ: Nyevrikel Zsolt)
Ma már csak a romos torony áll a templom mellett, romantikus hangulatú, szép kirándulóhely.
Ha már Válon járunk, keressük fel a  Vajda János  Emlékházát is. 
A váli erdész fia, a költő Vajda János (1827-1897) költészetét áthatja az erdő és a táj szépsége. Szülőházában emlékkiállítást rendeztek be. A vadregényes környezetben álló, 200 esztendős erdészlak, amelyben a költő nevelkedett, a községtől 3 kilométerre áll. A korabeli bútorokkal berendezett, nádfedeles kis házban a költővel kapcsolatos dokumentumok is láthatók.
Megközelítése a templom mellett balra, a Vadászház felé. Az Emlékház szomszédságában lakik a gondnok, aki szívesen kinyitja nekünk a múzeumot.
A túra igazából nem is túra, onnan sétálunk a célhelyre, ahonnan szeretnénk. De mindenképpen szép látnivalókat, történelmi érdekességeket kínál. És természetesen oklevél, kitűző és csoki is jár.
 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése