2013. december 26., csütörtök

Disznóölés

Egy igazi falusi hagyományos disznóölésen vettem részt, végig követhetitek a képekkel megörökített folyamatokat.
Az időjárás is kedvezett, azon a reggelen hó esett a Bakonyban.
Malacka már a hastokon fekszik

Szakszerű sonka kivágás
És a csodás eredmény.

A sonka hat hétig finom pácba megy, egy sajtárba, melynek alján ki lehet húzni a dugót, és a sós fűszeres lével időnként megöntözni.
Aztán következik a lassú pár napos füstölés, és az eredmény Húsvétra kiváló házi sonka lesz.

Közben rakni kell a tüzet az üst alatt, amiben fortyog a forró víz, idekerülnek a hurkába való finomságok.

A húsfeldolgozás fázisában külön rakják az értékes pecsenyéket, szüzet, oldalast, szalonnának valót, és természetesen a tepsibe is kerülnek husidarabok, melyeket sütőben, fólia alatt két-három evőkanál víz aláöntésével sütünk, jól besózva. Másfél óra múlva leszedjük a fóliát, rátesszük a két fejnyi fokhagymát gerezdekre szedve, és tovább sütjük, immár fólia nélkül. Az eredmény friss házi pecsenye.

A töpörtyűnek való is kondérba kerül, ha már minden kész, ez az utolsó mozzanat, a zsír kisütése.

Míg a fiúk a kinti hidegben némi pálinka melegítő hatásával dolgoznak, addig én a húslevest készítem. Sok-sok levescsont kerül a hatalmas fazékba, melyet forrás után többször is lehabozok. Jó órányi fövés után jönnek majd a zöldségek, répa, zöldség, zeller, hagyma, és a fűszerek. Só, egész bors, kömény, némi gyömbér és szerecsendió. A végén a petrezselyem zöldje is csatlakozik. Lassan, éppen gyöngyözve főzzük, fedő nélkül, mindig leszedve a zsírt és habot. Az eredmény, isteni húsleves, melybe külön főzünk egy edényben cérnametéltet.





A leves olyan finom, hogy ekkor fazékban kell főzni.
A főtt húshoz tormát és kenyeret eszünk.

Közben a fiúk töltik a kolbászt, melyből néhány karikát megsütünk vacsorára.

Eközben a böllér a hurkákat teszi az üstbe főni.
Véreset és fehéret készítünk, rizzsel, előzőleg főtt hurkába való húsokkal, fűszerekkel.

A végső fázis a zsír és töpörtyű kisütése. Leszűrjük, enyhén megsózzuk, és langyosan lehet már kóstolni.
Egészséges koleszterinnel van tele. :-)

Öt órakor minden kész, vacsorázunk.
Szép nap volt, finomságokkal, jó hangulattal.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése