2013. december 1., vasárnap

Soproni messzelátók I.

A Lővérek  túra másnapján is Sopronban maradtunk, hiszen van egy jó kis túramozgalom kiírás, a Soproni messzelátók. A túramozgalom kiírását és letölthető színes füzetet itt találjátok:

http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/node/944

Egy csomó kilátót kell felkeresni, és ez jó kis móka, bejárni a környéket, fantasztikus panorámákban gyönyörködni, gyalogolni, autózni is kell közben, szeretem az ilyet. Hasznos és érdekes szemszögű bejárása volt Sopron környékének, és - bár már sokszor jártam itt - mindig találni újabb felfedezetlen látnivalót.
Az első felkeresendő helyet - a Béke kilátót - még tegnap egy kitérővel megnéztük, igaz kilátás nem volt a köd miatt. A kilátó Brennbergbánya fölött van, onnan lehet megközelíteni.
A második kilátópont is benne volt a túrában, a Várhely kilátó, itt szintén nem volt kilátás.
De másnapra változott a helyzet, szép napos, bár hideg idő lett, tiszta volt az ég, és mindenütt szép volt a kilátás.
Harmadik kilátó a Károly kilátó, ami szintén megvolt, és onnan lefele a Dalos-hegyi páholy mellett mentünk el, tehát négy  érintőpont már készen volt.
Következett a Magasbérc, amit Sopron külterületén Hermes mellett találunk. Az egykori honvédségi terület környéke nagyon lepusztult, kár ezekért a szép helyeken lévő laktanyákért. Hermes édes kis település, néhány bányászházacskával az erdő kellős közepén. Itt aztán friss levegő és nyugalom van.
A kilátó néhány km gyaloglás után érhető el, látni a Snéberget, mögötte a Raxot, már hó volt a hegyek tetején. Ez a Soproni hegység legmagasabb pontja, 557 m.
Következett a Gloriette kilátó, amit Sopronban találunk, a Lővérek oldalágánál egy parkolóból érhető el, a Vas hegy tetején 367 méter magasan. Már az 1900-as évek elején is volt itt kilátó.
Általában pontatlanok a jelzések, bár táblák vannak, nem minden egyértelmű. Ebből a kilátóból is nagyon szép a rálátás a városra.
Minden kilátónál van valami feladat, így tudjuk teljesíteni a túramozgalmat, ha a kis füzetecskénkbe beírjuk a válaszokat.
A Gloriette után a Vas hegyi páholyt kerestük fel, ami nem kilátó, csak kilátópont, szintén szép panoráma nyílik Sopronra. Nagyon tetszik nekem, hogy a szép kilátóhelyeket páholyoknak nevezik.

A következő feladathoz, nem kellett autózni, csak visszamenni a parkolóba, és másik irányba elindulni. Az Alomhegyi páholy egy adótorony mellett található. Innen már Sopronbánfalvát láthatjuk.
A toronytól meredek ösvényen ereszkedünk a következő kilátóhoz, ami a Cserkész-kápolnánál található. Természetesen a mozgalom füzetében minden kilátóról van leírás, csak részleteiben kívánom itt megírni, de ez most nekem érdekesség volt. A kápolnát azért építették, mert itt, a kőfejtő fölötti helyen, a harmincas évek gazdasági válsága idején, a kilátástalanság miatt tömegével lettek öngyilkosok az emberek. Azért építették a kápolnát, hogy meggondolják, s ne ugorjanak le a halálba.
A kilátóhelyhez régen is tettek már vastag fémsodronyokat, mivel kőfejtő van alattunk, az erdő váratlanul leszakad. Az egykori sodronyok beépültek a fákba.

Nekem fájt, remélem a fának már nem.
A kápolnától szép kilátás nyílik a bánfalvai kolostorra.
A Lővérek túrán a Károly kilátó mellett láttam tegnap egy táblát, melyen Muck felirat volt. Nem tudtam mi az, most ez a rejtély is megoldódott. Az egykori BM-es katonai üdülő Sopron legszebb részén az erdő közepén található, ma étterem erdei fogadó, ahol friss tiszta levegőt szívhatunk, pihenhetünk a kandallónál, finom vadhúsokat ehetünk, és 7000 Ft-ért madárcsicsergésre ébredhetünk egy kétágyas szobában.
Mi egy kávéra  tértünk be, nagyon hangulatos hely.
Kicsit retro életérzés, és kár hogy nem lehet  alakítani, szépíteni, még mindig csak bérlik, állami tulajdonban van, az meg tudjuk, hogy milyen.
Innen nincs kilátás, mert a kilátótoronyba nem lehet felmenni, sajnos romos állapotban van. De a környék nagyon szép, és szívszorító is az élmény azoknak, akik értik, megélték azt a kort, amit még kommunizmusnak hívtak. Persze ez a terület is szigorúan látogathatatlan volt, mint több itteni határ-közeli hely.
Visszamentünk a városba, és ezúttal ismét a Lővérek felé vettük az irányt. A Sörházdombi kilátót sokadszor másztam meg, kissé tériszonyos, de a kilátás persze fantasztikus, pedig az egyik legalacsonyabb dombon van, ami csak 298 m magas.
Talán az egyik leglátogatottabb kilátó, jó magas is, de a hotelek közelsége miatt, itt a legtöbb a turista.

Ezután következett a nekem legjobban tetsző, egyáltalán nem tériszonyos kis kilátó, amihez Ágfalvára kellett kimennünk. A falu egyik kedves utcácskájából, a tegnap már végiggyalogolt Hegy utcából kell más irányba gyalogolni.
Nem sokat, 1-2 km csupán a távolság, de nagyon kedves hely.
Csodás a kilátás annak ellenére, hogy majdnem vadászlesnek tűnik a kilátó 337 m magas dombon van.  :-)
Ez a Ház-hegyi kilátó, és szépen láthatjuk az Ausztriai falvakat, a hegyeket, mindent.
Élveztem a panorámát. :-)

Ágfalván megálltunk egy rongyosgárda tagjának állított emlékműnél. A Kecskeméti fiatalemberről, aki életét adta a hazájáért, utcát neveztek el itt.
Az ilyen szívszorító látnivalókkal tele túrákat nagyon szeretem, kis gyaloglások, fotózás, tömény élmények. Sokkal jobban mutatják számomra a város történelmét.
A mozgalmat mindenkinek jó szívvel ajánlom, de térképet feltétlenül vigyen, aki felkeresi. Csak négy hely maradt még felkeresendő, az már sajnos a jövő évre maradt.
Sopronból hazafele még tettünk egy kitérőt Balfra, ahol egy Nemzeti Emlékhely van kialakítva az egykori munkatábor halottainak. Itt található Szerb Antal író sírja is, akit a munkaszolgálatosok agyonvertek. Bár két felesége is volt, homoszexuális beállítottsága miatt sokan elítélték.Az emlékhely közvetlenül a Szent Farkas vártemplom mellett található. Maga a vártemplom pedig fenn a dombon, a temetőben. Csodás freskóit sajnos nem tudtuk megnézni, de így is élmény volt.

Kőkerítéssel körbevett középkori erődtemplom, a török ellen védekeztek benne.
Soproni kirándulásom véget ért, várom a tavaszt, hogy visszajöhessek megnézni az elmaradt kilátókat.
2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagy örömmel olvastam a beszámolót, amikor kitaláltam ezt a túrát, pontosan ez volt a célom. Bemutatni a Soproni-hegység gyönyörű részeit és a kilátást, ami engem is mindig elvarázsol. További jó túrázást kívánok! Üdvözlettel: Veréb Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a "kitalálást", nekem is nagy élmény volt. Remélem másoknak is kedvet csináltunk.

    VálaszTörlés