2014. április 1., kedd

OKT Zirctől- Kisgyónig

Zircről az állomásról bandukolok az aszfalton, szürke az ég, fúj a szél, aki arra jár, a Szépalmát jelző táblánál jól nézzen körül, egy ötezrest kirántottam a zsebemből a fotómasinámmal. :-( Ez a nap sem indul jól....
Az aszfalton való haladást - másokkal ellenben - én kedvelem, hamar be is értem Nagyesztergárra. Sokat nem látni a faluból, mindjárt jobbra fordulva el is hagyjuk.

Azért a faluban járó lovaskocsit lefotóztam, mielőtt egy szép erdőbe érkeztem. Sok-sok tavaszi virág nyílik, öröm látni őket. Igazán szép erdő ez, medvehagyma, tavaszi kikerics, kakasvirág, csak az általam ismertekből a választék. A jel is megvan, bár figyelni kell.


Hamarosan völgyben landolok, a Gaja ered innen, kis patakként kezdi. Nemsokára szép folyóvá bővül. Kellemes az út szép ilyenen járni. Időnként romantikus, vadregényes részek is tarkítják.

Egy elhagyott tanya épületet lefotózok, egykor valami uradalmi épület lehetett, még nem olvastam utána. De szeretem az ilyen romokat is. Erdőben gyalogolok végig, szép fák között, patak mentén, szép az útvonal.
A mai kedvenc kék jelemet is lefotózom, egy hangulatos görnyedt fa mellett. Tetszik az is, hogy mindenféle helyen megtalálható a kék jelzés. Volt már kútgyűrűn, betonoszlopon, fák különböző részein, stb. Igyekszem a változatosságot is megörökíteni, aztán majd ha kész lesz a kéktúrám, kezdek velük valamit. Ötleteim már vannak, az erdőben jó elgondolkodni ilyen dolgokon is. Van rá idő.


Felülről érkezem már aszfaltos útról Bakonynánára, a takaros porták mellett a kocsmához érek, ahol egy telefonszámot kell hívni a pecsétért. Megvan, rendben, köszi a tulajnak. :-) Vissza a falu szélére, és el a malom mellett, itt már sok turistával találkozom. Közel a Római fürdő, ami kedvelt szép kirándulóhely.
Padok, asztalok vannak a folyó mellett, látom már a lábait az új esőbeállónak is. Sok kiránduló van, én is elfogyasztom turista reggelimet.


És hát a kitérő a szurdokhoz, kihagyhatatlan. Gyönyörű hely, vadregényes, a víz mély ösvényt vájt a sziklákban, zubog le a víz. Ki ne hagyja senki, sőt csak kirándulni ide, azt is érdemes.

A Római fürdőt elhagyva egy jó kis emelkedő következik, aztán rétek, a Cserkésztábor, majd érkezés Jásdra, a Szentkúthoz. A kápolna kis fehér épülete megnyugtató látvány. A Kálváriára besüt a nap, egyszer felmegyek a tetejére. Most inkább tovább folytatom az utat, még sok van belőle.Jön a leghangulatosabb rész, kis patak kis híddal, körülötte buja zöld növények. Feljebb tehenek bámulnak rám, aztán egy forrás következik, kirakott bögrével. Utána pedig az "emelkedő". Egészen Tésig fölfele baktatok, de hát minden hegynek van teteje, ennek is.


Szép kilátó készül, azt hiszem úgy olvastam az erdészet honlapján, hogy "Tési kilátó". Még nincs felrakva a teteje, érdekes így látni egy kilátót. De minden ilyennek örvendek, jó ha fejlesztenek, a természetjárásba szerintem igazán érdemes pénzt időt energiát fektetni. Hamarosan már a tetejéről bámulhatjuk a tájat, és a modernt "szélmalmokat".Tésen a kocsmában egy kóla, egy kávé, meg egy pecsét, aztán gyaloglás tovább, immár lefele. Az eső is elered, szomorú az idő, szomorú a hangulatom is. Medvehagymák körben mindenütt, mutatós növény, bár élősködve elnyom minden mást.


A Hamuházat elhagyva leereszkedek a Tűzköves árkon, aztán ismét kirándulók jönnek-mennek, közel már Kisgyón. Megkeresem a kulcsosháznál a nyalókát, beragasztom a füzetembe, és lefotózom a már-már szimbólumnak számító kanapét.
Ez a táv is megvan, teljesítve: 26,6 km, 613 m szint.3 megjegyzés:

 1. Érdekes,izgalmas és szívet melengetőek az írásaid,Erzsi!:-)A fotók pedig bámulatosak és csak úgy csalogatják az embert!;-)Puszi:Annamari a szomszédból<3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, igyekszem. A célom nem csak az egészséges sportolás, hanem az, hogy mások is kedvet kapjanak az ország bejárásához, kirándulásokhoz. És persze minden hozzászólás öröm, minden olvasói megjegyzés biztatás. Köszönöm.

   Törlés
 2. Mi két nappal előtted voltunk ezen a szakaszon. Akkor még a kilátó teteje a helyén volt. :)

  Klassz blog, kitartást, csak így tovább!

  üdv,
  Zoli

  VálaszTörlés