2014. június 15., vasárnap

Futópályák Székesfehérváron és környékén

Itt a futószezon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Székesfehérváron és környékén egyre több futópályát avattak.
Kipróbáltam néhányat, s bár nem vagyok profi futó, sőt, inkább csak amolyan amatőröcske, azért véleményem van.

Halesz park futópálya

A talaj remek, kis apró kavicsos. A körök hosszát megválaszthatjuk, a kisebb kb. 400 m a hosszabb, ha felfutunk a lépcsőn és beletesszük az átkötő járdát, majdnem 800 m. Nagyrészt árnyékos, a Budai úti rész az autóforgalom miatt napközben kicsit büdös. A parkban cicákat, anyukákat, gyerekeket egyaránt találunk.

Előnyök: közel van a városban, jó a talaj, vannak padok leülni, bicikli lerakható tárolóba. Van vízcsap, és a toalett is hamarosan elkészül.
Hátrányok: nagyon sok a kisgyerek, kerülgetni kell, sok a kölyökbiciklis, akik elől ki kell térni. A a délutáni, esti időszakban mindig sokan vannak.

A futópálya mellett remek szabadtéri konditermet is találhatunk, kipróbálni még nem volt alkalmam, eddig mindig foglalt volt minden. Hátrány, hogy a szülők a kicsi gyerekeket is felengedik, bár a lábuk fel sem, vagy le sem ér, és nem is tudják használni.

Bregyó Atlétikai Centrum

Üdvözlet az új amatőr futópályának. Itt találkozhatunk nevesebb sportolókkal, és ismerősökkel akik futnak. Felkapott lett ez is, egyenlőre a délutáni órákban sokan vannak. Elvileg készül a biciklitároló, mosdó két helyen is található. Őrzött hely, így a rendért nem kell aggódni. A pálya hossza fel van tüntetve, ha jól emlékszem 600 m egy kör. A talaj remek futóanyag, szuper a bokának, és ízületeknek. Még ez is jól megközelíthető, árnyékos része nem sok van, de körben füves területet találunk, és ha kimegyünk a bekerített részről, erdei környezetben futhatunk, akár nagyobb távokkal körözve, és akár tóparton is. Sok fitnesz cicát látni, és izmos fiatalembert.

Előnyök: Remek a rekortán talaj, egyirányú szabályzott a futás, új és szép minden.
Hátrányok: vízcsap messzebb található az épületeknél, nincs közvetlenül pad ahova lepakolhatunk.

Béke téri futópálya

kipróbálásra vár

Erdei tornapálya Sárpentele

Nagyon jó kis 4 km-es futópálya, kellemes homokos talajjal. Mindig vannak kirándulók, futók, sétálók, de a szúnyogok is szeretettel járnak ide. A baj az, hogy nincs wc, a táblák össze vannak törve, az egész hely el van hanyagolva. Kellene egy megmentő futóversenyt hirdetni. Van valakinek kedve segíteni ebben?


Sóstói tanösvény

A Sóstói tanösvényen régebben rendszeresen futottam vasárnap reggelente. Aztán egyszer csak lekerítették a sarkát. A jól megszokott futóútvonalamba valaki belerondított. Elment a kedvem, s azóta máshova járok. Most talán történt változás, újra próbálom. Egyébként kiváló homokos talajon futhatunk, egy jó kis 4 km-es kört. A talaj eső után sem sáros, legfeljebb akkor van gond, ha nem tartják karban, és eső után térdig vizes leszel a növényektől. Jó pálya, változatos, erdő, rét, zsombék, pici buckákkal. A gyökerekre vigyázni kell, nehogy elbotoljunk bennük. Vasárnap reggel rendszeresen láttam őzeket, mókusokat. Többféle útvonalat lehet választani, bejárat van a Sárkeresztúri úton két helyen is, aztán a Csíkvárin, de a Maros-hegyi végéről is mehetünk. Találkozunk futókkal, főleg a délutáni órákban. Reggel csönd van.
Egyik legkellemesebb terület futáshoz.

Erdei tornapálya Pákozd Mészeghegy

 Remek pálya, a távra nem emlékszem pontosan, de ki van írva. Olyan 3,5 körüli egy kör, jó kis emelkedőkkel, szép kilátással a Velencei tóra. Néha ugyan fura alakok kóvályognak itt, így egyedül nem tanácsos futni, de egyébként élvezetes köröket róhatunk.
Az erdei talaj változó, vannak a mélyebb részen nedvesebbek, van benne pici aszfalt, de nagyon jól futható a talaj. Az emelkedők meredekek, de rövidek, és persze futhatunk megfordítva is.

Sárkeresztes erdei tornapálya


Mivel egy ideje itt lakom, ez lett a kedvenc futópályám.  Friss új, bár az őszi falevelek belepik a rekortános pályát. Nagyon kellemes boka és ízület kímélő. Kevesen vannak, de mindig akad valaki a közelben ha nem szeretnénk egyedül érezni magunkat, ugyanis a focipálya mellett található, ahol folyton zajlik az élet.
Kellemes erdei környezet, kellemesen kanyargós is, egyéb sporteszközökkel kialakítva, így ha megunjuk a futást, vagy kiegészítésképpen, has izmozhatunk, nyújtózkodhatunk, stb.
Előnye a környezet és a pálya anyaga, hátránya, ami előny is lehet. a hossza. Mert nem hosszú. Sőt. Nagyon rövid. De kezdőknek ez nagyon inspiráló is lehet. 270 méter, így lehet 10-20 kört futni, ha igazán edzeni akarunk.
De persze átmehetünk a sportpályára is, vagy a közvetlenül alatta található erdei tanösvényre, ami szintén kiváló a futáshoz. Szúnyogriasztót ajánlott használni.


Agárd erdei tornapálya

Bár odatalálni nem is egyszerű, ha végre megvan, jól fogjuk érezni magunkat. A pálya végig táblákkal jelzett, és amikor épp megdöglöttem, jól jön a biztatás, már ennyi és ennyi métert megtettél. Ez inspiráló, és jólesik. A futókör hossza 1200 m, és folyamatosan jelzik, hol tartunk éppen. A talaj azon kívül, hogy erdei, még a bokának igen jóleső forgáccsal is le van szórva. Így csak a forgácsot kell követnünk, és futhatunk.
Van büfé, parkoló, játszótér, és a játszótéren szabadtéri konditerem is. A pálya végig erdőben halad, szúnyogok ellen nem árt befújni magunkat. Viszont gyönyörű, jó a levegő, és eddig a legkellemesebb futópályának ítélem meg.
Előnye: a talaj, és a mérhetőség, valamint a szép környezet.
Hátránya: még nem tudom, talán a szúnyogok, de remélem majd irtják.


Bicikliút Kisfaludtól Dinnyés vagy Pákozd irányába

Ez is remek futó útvonal, bár aki nem szereti az aszfaltot, annak nem könnyű. Én szeretem, nem bántja a bokámat, könnyedén megy a futás. Inspirál a folyópart, és látványos a kilométerek száma. Dinnyésig majdnem nyolcat futhatunk, a távok időnként szerepelnek a járdán. Zavaró esemény max egy szembe jövő biciklis. Elvégre bicikliúton vagyunk, így illik lehúzódni.
Előnye a mérhető, átlátható táv, a hátránya hogy a fűbe kell menni pisilni, és aszfalt. De én szeretem.


Bicikliút Iszkaszentgyörgy irányába

Ez is aszfalt, viszont kicsi a biciklis forgalom, jókat lehet futni. Kellemes kertek, hétvégi házak mellett haladunk el, szép virágokat, növényeket látunk, és a változatosság engem gyönyörködtet. A nap végig a nyakunkba süt, napközben nem érdemes jönni, inkább az esti órákban. A táv pedig, bőséges, amennyit akarunk, hiszen a város szélétől egészen Iszkaszentgyörgyig futhatunk.
Ha már ott vagyunk, kipróbálhatjuk a kastélybirtok tanösvény 5 km-es szakaszát is, erről már készült egy bejegyzésem.
Ne várj holnapig, fuss, élvezd, itt a nyár.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése