2014. július 14., hétfő

Kilátás a Papod hegyről

Egy rövidke hétvégi kiránduláson megnéztük a Papod hegyi kilátót Hárskútnál. Egyik túratársam ajánlotta figyelmembe, hogy remek körpanoráma van, érdemes megnézni. Igaza volt.

Hárskúton - Veszprém felől érkezve - autónkat a temető mellett hagytuk, onnan indul ugyanis a piros sáv jelzés, melyen a kilátót legegyszerűbb megközelíteni. Oda-vissza 6 km, és némi szint, hiszen a Papod 664 m magas tetején épült a 19 m-es kilátótorony.
Az odaút elején már láttuk, szép lesz a kilátás, hiszen itt is elég magasan voltunk ahhoz, hogy még a rétről is gyönyörű látvány táruljon elénk.Az út jól jelzett végig szépen fel van festve a piros, és kitaposott ösvényen haladunk, később pedig széles erdei úton.


Elég sok turista választotta mai programként ezt a kirándulást, hiszen szép tiszta idő volt, és nem nagy távolság.


A kilátó maga Vitéz Bertalan Árpádról van elnevezve, aki az első világháború hőse, az ejtőernyős védelem megszervezését végezte, bár ezt a tájékoztató táblán nem láthatjuk. Bevallom nem hallottam róla, pedig nagyon érdekes az élete, olvassátok el, ,ide linkelem: 

Érdemelne pár szót az információs táblán, hiszen hős volt, és most már értem, miért róla nevezték el a kilátót.


Tériszonyosoknak - mint én - bátorságot kell mutatni, én bevallom, csak a belső korlát mellől mertem fotózni. Jó magas, viszont tényleg csodás minden irányba a kilátás. Láthatjuk a Kőris hegyet Bakonybélnél, a Ság-hegyet, a Kab-hegyet, a Balatoni Tanúhegyeket, és persze magát a Balatont is.


A Tési szélmalmok és Pannonhalma vonulata szintén jól látható, Veszprém, Márkó, Hárskút, Lókút, a környező falvak is tökéletesek a magasból. Zirc kéttornyú temploma is jól látszik, kedvet is kaptam az Apátság megnézéséhez.


A kilátó alatt három asztal van felállítva padokkal, ami szuper, bár ottjártunkkor éppen tűzött a nap, és árnyék nem volt. De persze így is öröm, és jó érzés felérvén elfogyasztani a megérdemelt habos túrós süteményt.Az épület szép, új még friss fa szaga van, kellemes a följárás, szélesek a lépcsők, biztonságos.Nem messze ettől a kilátótól még egy vadiúj kilátó épült, talán még nincs is kész. Hárskút előtt balra. Legközelebb azt is megnézem, és beszámolok.

Hárskút egyébként takaros kis falu, jó magasan fekszik a Bakony belsejében. Ha hosszabb túrát szeretnénk ide tenni, jöhetünk fel Márkóról is a piros pluszon, vagy Eplényből is jelzett út vezet a Papodra. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy csak szép időben láthatjuk a pazar kilátást.

Ez a kép már útban visszafelé készült, és még így is gyönyörű a táj. A rét szinte magashegyi, tele gyógynövényekkel, szedtem is szurokfüvet, éppen virágzik. De kakukkfű is rengeteg van, illatos az egész rét. Szuper kis kiruccanás volt, ajánlom figyelmetekbe.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése