2014. október 13., hétfő

Sáfrán pince - Orondi szőlőhegy

A hétvégi Vári Vásár túrára nem jutottam el, de helyette délután kirándultam egyet az Orondi Szőlőhegyen. Ilyenkor ősszel csodás a környék, a Vértes fehér sziklái magasodnak a szőlők fölött. A Csókakőt Csákberénnyel összekötő keskeny, de aszfaltos út végig vezet az Orondi pincesoron, remek kilátást nyújtva minden irányban.
A szőlők levelei már pirosodnak, hasonlóan a fákhoz színes képet mutatnak. A rendezett pincék előtt mindenütt virág, tökdíszletek, igazi szüreti hangulat, bár a szüreten már túl vagyunk.
Lassan az új bor is elkészül, némelyiket már lehet is kóstolgatni.Sajnos a pincesoron kevés nyitott pincét találtunk, de Sáfrán András pincéje kivétel.
Nála lehet kóstolgatni, vásárolni, ha előre megbeszélünk egy kóstolót, akkor még falatozni is.
 


Nem mai csirke, régóta foglalkozik borkészítéssel, és a családi tradíciót ifjabb Sáfrán András viszi tovább.

Fehér bort adó szőlőfajtái az Ezerjó, a Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Generosa, Tramini. Vörösbor Zweigeltből, Kékfrankosból és Cabernet Francból készül.
A friss rosét pedig már a Móri bornapokon is kóstoltam, üde, könnyed, nekem nagyon ízlik.
A kóstolás után az Olaszrizling, a Chardonnay és a Kékfrankos lett a vásárlás eredménye, de minden borát szívből ajánlom.

A pince remek hangulatú, kellemes helyiség, körben egy polcon találhatók az oklevelek és nyereménykupák, van belőlük bőven.

A kilátás is remek, jó időben kint is ülhetünk, és csodálhatjuk a panorámát.
Sáfrán András borai az én ízlésem szerint valók, könnyed, gyümölcsös borok, finomak, az én pénztárcámnak megfelelő árakkal. Nekem az is fontos, hogy szépek a címkék, így gusztusosak az üvegek, szívesebben választok nekem tetsző külsővel borokat.
Aki többet szeretne tudni róla, itt olvashatja:
www.safranpince.hu
Az Ezerjó borúton lévő pincébe biztosan elhozom vidéki vendégeimet egy borkóstolóra, melyet egy jó kis sétával is össze lehet kötni, hiszen a Csákberény környéke csodás túralehetőségeket rejt.
Az Orondi szőlőhegy más csodákat is tartogat, Catherine Dickens nyaralóházai a vastagabb pénztárcájú vendégeket várja.
Igaz, a jó ízléssel, remek hangulattal, szépségesre kialakított házacskákra én is vágynék, friss házi reggelikkel, levendulás fürdőhabokkal.
http://www.catherinescottages.hu/
Ha már megszálltunk, és ittunk is finom borokat, tegyünk egy látogatást Orondpusztára is, ahol remek házi sajtokat vásárolhatunk.
http://www.orondpuszta.hu/
Sajnos vasárnap nem volt nyitva, de szívesen jövök még egyszer, annyira szép ez a környék.
Ha pedig Csákberényből Csákvár felé vesszük az irányt, bizonyára nem álljuk meg, hogy ne szálljunk ki az autóból, és legalább az egyik dombra föl ne másszunk, annyira gusztusosak, és csábítóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése