2015. január 26., hétfő

Lisicza borkóstoló

Adott egy jó kis üzlet Székesfehérváron. Borhálónak hívják. Borokat lehet ott kapni. Jó áron, finomakat. De nem csak venni, kóstolni is lehet. Jóképű borászok járnak ide, kínálgatják nedűjüket.
Tegnap Lisicza Sándor volt a meghívott borász, kinek rosé borát nagyon kedvelem.
A fiatalember családi pincészetet vezet, a méltatlanul mellőzött Pécsi Borvidéken, Helesfán.
A Lisicza Borház Kft. 1998. óta működik, 14,5 hektáron gazdálkodnak.
Gazdag fajtaválasztékuk közül különlegesség a Cirflandi, mely Sándornak is egyik kedvence.
Borainak címkéjén egy róka látható, mint megtudtam a Lisicza horvátul rókát jelent. Így hát a név kötelez.

Éva, Béla, és Bianka Borháló boltjában sokan gyűltünk össze a kóstolóra, lassan ismerősként üdvözöljük egymást a bort kedvelő vevőkkel. A borok mellé mindig kínálnak finom falatokat is, ezúttal füstölt kolbász, füstölt májas, és libazsíros falatkák jártak körül a tálcákon.
Volt még finom sajtos pálcikák, alma, sajt, mogyoró, ami emeli a borivás színvonalát.

A kóstolást sauvignon blanc-szal kezdtük, finom gyengéd fehér bor, kellemesen üde, indításként remek volt. Aztán megérkezett Sándor, és mesélt a borairól, borászatáról, nagyon kedves, közvetlen személyiség.

Következő bor cserszegi fűszeres volt, amit ezidáig nem nagyon kedveltem. Azt hiszem ez mostantól megváltozik, kétféle variációban is kóstoltuk, ízlett mindegyik. Különleges illata, kissé aranyozottabb színe karakteres íze nagyon tetszett.

Még mindig fehér bor következett, a ritkaság, a Cirflandi. Még a neve is különleges, és olyan cicás. :-)
A borásszal ellentétben nekem nem lesz a kedvencem, fejfájós bornak ítéltem meg, kicsit erősnek tűnt. No persze én amatőr vagyok, és nem szakértő.

Ezután következett a kedvencem, a rosé, aminek elvileg málnás, ízét kellene érzeni, de nekem szőlőízű, isteni illata van, és nagyon finom. Friss, pezsgő, szájba vétel után feldobódok tőle. Szóval nálam ez a nyerő.

A rosé után még két vörösbor kóstolása következett, és újra körbejárt a tálca finom borkorcsolya falatokkal. A borkóstolót megszakította egy kis időre Azurák Mihály irodalmi előadása, mely emelte az est színvonalát. Természetesen itt is a bor volt a téma. Már a római korban is szerették a bort, megénekelték, versek íródtak róla és hozzá. Mert a bor beszélgetéseket, kapcsolatokat hoz, összefűz embert az emberrel, és még finom is.

A hangulat remek volt, a borok finomak, a borász jóarc, a Borhálót pedig itt találjátok meg:
http://www.borhalo.com/fehervar

A Lisicza borászatról itt olvashattok többet:
http://www.lisicza.hu/

(Készült egy fotó rólam és a borászról, amit nem vállalok fel, öregít és hizlal a kép. :-)
Mondjuk nem a bor hizlal. A bor mértéktartással fogyasztva nagyon is egészséges.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése