2015. január 14., szerda

SárkeresztesÚj otthonom, Sárkeresztes egy bájos falu Székesfehérvár határától 5 km-re. Szeretném kicsit bemutatni, megismertetni veletek, hiszen kevesen tudják, milyen értékeket rejt.


Mielőtt ide költöztem, én is csak a 81-es főút mentén láttam a falut, sosem jártam be az egészet.
S miután végigjártam biciklivel többször is, nagy megelégedésemre szolgál, hogy immár én is a lakosa lehetek ennek a helyes kis falunak.
A faluról röviden annyit, hogy már 1193-ban van róla írásos emlék, tehát nem mai keletkezésű. Szomszédos községe Moha, melyet a Gaja patak választ el tőle.
1500 körüli lakosa van, és nagyon érdekes a fekvése.
Mivel a Móri Árok szélén helyezkedik el, a Vértes és a Keleti Bakony között húzódva, erősen szeles helység. Tulajdonképpen egy tektonikai törésvonal a két hegyvonulat között. :-)
Mikroklímája, talaja, növényei erősen emlékeztetnek a Kőszeg környékiekre, legelőször ez tetszett meg benne. Szőlődombja van, lankás lejtőkkel, emlékparkja, rekortános tornapályája, és gyönyörű parkerdeje.
Nagyrészt löszös, mészköves, dolomitos a talaj, de pontos leírást itt olvashattok róla:
http://www.sarkeresztes.hu/sarkeresztesrol.php

 Sokat esik az eső, és sokat fúj a szél, ennek ellenére a Gaja közelsége, a kis pincék, a határban lévő sok vad, és a rendezett szép utcák miatt nagyon tetszik nekem.
Ha tehetem minden hétvégén körbe kirándulok a környéken.
Egyik szép kirándulóhely a Parkerdő, melyben a II. világháború történéseire is emlékezhetünk.
Vannak ismertető táblák, lövészárkok, és már emlékkő is a hősöknek. A háborúban itt nagy és véres csaták zajlottak, ha sétálni indulunk, lábunk véráztatta földön jár.
A park nagy része hánccsal megszórt kényelmes útvonalon halad, növények állatok ismertető tábláival, padokkal, főzőhelyekkel ellátva.
Kilátó is van, ahonnan remek kilátás nyílik a Keleti Bakonyra, látni Mohát, Iszkaszentgyörgyöt, de még Fehérvárcsurgót is.
A parkerdő sétára, kocogásra, közös főzőcskézésre alkalmas, sőt csillagvizsgáló padok is vannak, ahonnan a tiszta égbolton, az útmutató tábla szerint ismerhetjük meg az égi csodákat.
Aki nem vigyáz, szellemekkel is találkozhat, hiszen sok halott katona nyughelye a park. Mindannyian bátor hősök voltak, félni nem kell tőlük.

A parkerdőn kívül van még egy Bársony István emlékpark is, aki híres vadászíró volt, és itt született Sárkeresztesen, az egykori Károlyi birtokon.
Ez a park egy kisebb, a falu másik felén található. Itt is padok, asztalok szolgálják a pihenést, kikapcsolódást. A református templom 1715-ben épült, még felfedezésemre vár.
Így tehát van hova mennem, nem unatkozom, és nagyon élvezem a gyönyörű környezetet.
Reggelente totálban látom a napfelkeltét, és az ablakból már-már giccsesen szép naplementékben gyönyörködöm.
Sárkeresztes pedig Csesznek után a legszebb falu már számomra. :-)

1 megjegyzés:

  1. mikor még sűrűbben jártunk arra fele, akkor mindig onnét vettem a mézet, a Kossuth utcán, Szabadi Pétertől! nagyon finom, érdemes megkóstolni! :)

    VálaszTörlés