2015. szeptember 14., hétfő

Árvay pincészet

Tokaj hegyaljára készülve kinéztem magamnak az Árvay pincészetet, mint meglátogatandó célpontot. Sokat olvastam róluk különböző kulináris témákkal foglalkozó újságokban, interneten, s mindenütt csak azt, hogy remek emberek, remek borokkal.


Már jó előre levélben tájékozódtam a lehetőségekről, és mondhatni, kikönyörögtem, hogy négy főre is tartsanak borkóstolót.
Árvay Angelika ifjú és nagyon tehetséges borász kedvesen válaszolt, és olyan lelkesen intézte a kóstolást, hogy páratlan élményben volt részünk.


Amit honlapjukon garantáltak:

"Szépséges táj, izgalmas kővadászat, finom házias ételek, tokaji borok, kellemes beszélgetések, nyugalom, madárcsicsergés, jó társaság"
teljes mértékben be is tartották.

Árvay János terepjáróval jött értünk szálláshelyünkre, és izgalmas úton ismerhettük meg szőlőbirtokait, szőlejét, a vulkáni talaj izgalmas kőzeteit. Egyúttal kőgyűjtő túra is volt, két doboznyi kővel tértünk haza, köztük szépséges habkövek, zeolit, májopál, stb.   
Jártunk az Isten hegyén, a Padi-hegyen, láttunk szép tájat, gyönyörű szőlőbirtokot, és élvezhettük egy nem mindennapi dolgos, ám nagyon szerény ember társaságát, majd később borait is. 

Pincészetükről mindent itt:
http://www.arvay.eu/arvay_csaladi_pinceszet.htm


A birtok bejárása remek történetekkel párosult, megtudhattuk, hogy még Istentiszteletet is tartottak a hegytetőn, ahol egy szikla szolgált oltárul, mert lényeg a hit, a szőlő, és a finom borok készítése.
A birtok több részből áll, de a legtöbb helyen páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre, szőlős dombokra. Merő élvezet nekünk, nehéz munka nekik.
A pincészet egyébként kőtúrákat is rendez a borkóstolón kívül csoportoknak, és még sok egyéb programlehetőséget kínálnak, kéretik a honlapon tájékozódni.
A családi pincészet kóstolóházában folytatódott a programunk, ahol Árvay Szabolcs várt minket finom falatokkal, és még finomabb borokkal. Kóstoltunk Savignon blanc-t száraz furmintot, Angi borát az "Édesem"-et, "Szabi" furmintot, a birtokbort, és csak annyit tudok elmondani, hogy nagyon nagyon kellemesek, finomak, minőségiek. Bor szakszavakat nem tudok, de szerintem nem is kell!


A finom nedűkhöz finom házi szalonna, és kolbász falatok társultak, majd isteni finom Rátkai töltött káposztával kápráztattak el minket.
A borkóstoló végét a bükki sajtmester falatkái zárták, és nehéz szívvel köszöntünk el ettől a nagyon kedves és igazi szívvel lélekkel dolgozó borászcsaládtól.
Boraikat főként a gasztronómia viszi el, menő pesti éttermekben ihatjuk, Aranykaviár, stb. éttermekben, ami igazából nem az én pénztárcámhoz mért hely.
Sokkal de sokkal nagyobb élmény volt így megkóstolni ezeket a nemes nedűket.
Köszönjük Árvay család!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése