2015. szeptember 29., kedd

Hejce, Vizsoly, Boldogkőváralja

A Zemplén kisebb falvaiba remek kirándulásokat lehet tenni, és itt most nem gyalogos, hanem autós kirándulásról van szó. Hejce látnivalói között a lezuhant repülő áldozatainak emlékművét említeném, mert ugye már a "lezuhanás" is érdekes körülmények között történt. Az alkotó szerintem nagyon jó szobrot készített, a 43 kopjafa pedig megható.
A falu fölötti Borsó-hegyen 2006-ban zuhant le egy szlovák repülőgép, fedélzetén 43 békefenntartó katonával, s egyetlen túlélő volt. Hejce lakói sokat segítettek a mentőknek, tűzoltóknak.


A falu már István király idejében ismert volt, az egri érsekség kapta meg. Eszterházy Károly egri püspök szép kastélyt építtetett ide, sajnos bemenni nem lehet, ma szociális intézményként működik. A püspök kedvelte a finom borokat, így a szőlő- és bortermelés a falu fő programja lett.


Remek fafaragásokat is láthatunk a nyitott és szépen rendezett parkban, a templom mellett. Ha már eddig autóval jöttünk, érdemes itt sétálgatni, rendezett virágos falu, hencegő hivatallal.A falu jellegzetes házai mellett barokk kőhidakat is megnézhetünk, és sok apró kis csodát, virágokat, növényeket.Vizsoly és a Károlyi biblia neve bizonyára ismerős, hungarikum, megtekintése szinte kötelező program. Én már nem először láttam, és az a véleményem, nagyon sok múlik az idegenvezetésen. A helyi hölgy remekül vezetett, érdekesen, izgalmasan, a református templom szépül, külső felújítások most is folynak.
A belépő 450 Ft, az idegenvezetés folyamatos.Az első teljes magyar nyelvű bibliánk.
A templom után vár következett, Boldogkőváralján. Az egyik legszebb fekvésű várnak tartom, érdekes kinyújtott "nyelvével".Az idegenvezetés itt nem természetes, de ha kérjük, kapjuk a jegy mellé, mely 800 Ft. Mivel a gépkocsi parkolás nem ingyenes, a sofőr kevesebbet fizet.
Az idegenvezetőnk egy remek fiatalember volt, aki nagyon lelkesen mesélte el a vár történetét.A vár végigjárása a pincétől a harmadik emeletig kb. másfél órát vett igénybe, igazán megérte. Így, vezetéssel sokkal sokkal élvezetesebb, és emlékezetesebb. És az idegenvezető személye is sokat nyom a latban, biztos hogy évek múltán is emlékezni fogok rá. Ha csak simán végignéznénk, idővel jobban megkopnának az emlékek.


A vár elől pedig csodás a kilátás. :-)
A természetes szikla fölé épült várban remek üregek vannak a fotózáshoz.
http://var.boldogkovaralja.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése