2015. szeptember 8., kedd

Káptalanfüred környékén

Esős nap, szabadon egyedül, mit is lehet tenni a házimunkán kívül? Meglátogatni a barátnőnket Káptalanfüreden, és kirándulni egy jót a környékén.
Első utunk a Felsőörs szélén található 227 m magas Somlyó hegyi kilátóhoz vezetett. Kis mászás után gyönyörködhetünk a panorámában.


Kicsit párás volt az idő, de a Balaton szépségéből nem vont le semmit. Kiránduláshoz kiváló, amint azt láttuk is, sokan gyalogoltak felfele és lefele is a Somlyó hegyen.
Második célpontunk Veszprémfajsz, ahol a messziről jól látható Kálváriát másztuk meg. Pici séta, nagy panoráma. Szeretem az ilyen helyeket. A Stációk is szépségesek, érdemes idejönni, egy jó kis sétára, stresszmentesítésre.A hegy tetején fedett étkezőhelyet is találunk, a kilátás pedig minden irányban remek. Bakony, Balaton zöld és kék. Minden mennyiségben. :-)

Következett Csopak, ahol a Plul malomba mentünk, ahol 300 Ft befizetése után jó kis idegenvezetést is kaptunk. A felújított malom szép látványosság, a kis Séd patak vize folyamatosan áramlik a malomkerékre.
Plul Józsefről családjáról, a malmok csínjáról-bínjáról itt mindent megtudhatunk.


Felsőörs vörös köves temploma nagyon szép román kori templomunk, amit feltétlenül látni kell. Belépő nincs, csendben leülhetünk a padokra, és áhítattal nézhetünk körbe. Furcsa módon nem volt hűvös, mint általában a templomokban.
Mivel is zárhattuk volna a kirándulást, mint egy jó házi rétessel Balatonfüreden. Árpái bácsi rétesboltja sajnos éppen bezárt, de a Fő utcán is kaptunk finomat. Szabad szombat pipa. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése