2015. szeptember 17., csütörtök

Kossuth Lajos faluja - MONOK

Bevallom nem emlékeztem iskolai tanulmányaimra és csak akkor tudatosult bennem, hogy hol is van Monok, és miről is híres, amikor a nyaralási programot terveztem. Golopi szállásunkhoz mintegy 5 km-re lévő falu szép fekvésű, tiszta, rendezett hely. A Múzeum messziről hívogat, a szemben lévő Andrássy kastély szomorúan kér látogatókat.Kossuth szülőházát bemutató múzeum pár száz forintos belépővel már nyitás előtt is látogatható. A kedves, lelkes személyzet mindent elmondott Kossuthról, gyermek és ifjú koráról, felnőttként dicső cselekedeteiről, és látszott hogy nagyon is büszke minderre.
Az Emlékház Monok központjában található copf stílusú ház,melyben 1802-ben született a kiemelkedő államférfi.

Az Emlékház a magyarországi Kossuth-kultusz  egyik centruma. Mert Kossuth-kultusz bizony létezik.
A múzeumban több termen át követhetjük életét, munkásságát, emigrációban töltött éveit.
Díszkardjától kezdve sok családi bútordarabot megnézhetünk, beleképzelhetjük magunkat a kis Kossuth életébe.
A múzeum mellett említésre méltó a kastély, melyet szintén a múzeum dolgozója mutatott be nekünk. Termeiben még látszik az egykori pompa, szép kápolnája szívbemarkolóan kívánja  a felújítást. A kastélyban működött iskola, és persze a háború után minden más, így hajdani szépsége megkopóban van.A kastély parkjában Kossuth szobor, hiszen Monokon minden róla szól.


A falu bájos, takaros, dombos-hegyes kis község, ápolt vendégházzal, takaros, frissen felújított templommal, mely fölött a temető, fölötte pedig egy jelentős Kálvária található.
Ha felsétálunk, körben panorámásan csodálhatjuk meg a Zemplén zöld erdőit, szép lankáit.
Monokon érdemes sétálgatni, kicsit több időt eltölteni, és feltétlenül meg kell kóstolni a híres monoki kemencében sült kenyeret is.

Köszönjük az idegenvezetést, mely a 600 Ft-os belépő része, így sokáig megmarad emlékezetünkben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése