2015. szeptember 28., hétfő

Mád és a Zsinagóga


Mádra,  már csak a közelsége miatt is muszáj volt elmennünk. A szép szőlők, dombok lejtők takaros és nagyon fejlődő falut mutattak, ahol a Zsinagóga jeles építmény.
A honlapon található előzetes telefonon bejelentkezve kissé összecsapott, ámde annál viccesebb  ismertetőt, idegenvezetést kaptunk idős Fehér Barnabástól.


A Zsinagóga szépen helyreállítva, a külső munkálatok ugyan még folynak, de a belső nagyon szépen rendben van. Nem is értem micsoda pénzek és támogatások jöttek ide, hiszen a falunak egyetlen zsidó lakosa van. Legalábbis idegenvezetőnk elmondása szerint.A szertartások idején megtelik a Zsinagóga, amit nem is tudom egyszerűen hívhatok -e templomnak. Igazából nem merem, mert nem vagyok járatos ennek a vallásnak a szokásaiban. Szóval megtelik, sokan jönnek külföldről, Budapestről, stb. Érdekes lehet, bár a szokásokról nem tudtam meg sok mindent.
Mindenesetre építészetileg szépséges, feltétlenül érdemes megnézni, majd kimenni a temetőbe, aminek a kulcsát szintén elkérhetjük az idegenvezetőtől. Az Úr egyébként rendkívül készséges, érdemes felhívni.
http://www.mad.info.hu/zsinagoga


Mádról röviden ennyi, a kulináris lehetőségeiről sajnos nincs betekintésem, mert bár kíváncsi lennék a Kulináris Élményműhely http://www.gusteaumuhely.com/ titkaira, és a Sárga Borház ételkínálatára, http://sargaborhaz.hu/ sajnos ez nem az én pénztárcámnak való szórakozás. Pedig nagyon jó kis borvacsorák, kóstolási lehetőségek vannak honlapjaikon. Aki teheti kóstoljon, egyen igyon mindkét helyen. :-)

Augusztus vége lévén a szőlő már érik, a fürtök gyönyörűek, és Mád sok látnivalót kínál az egyszerű sétálónak. Érdekes házak, szűk utcák, autóval szinte járhatatlan, de mégis járható kanyarulatok, szóval érdekes, izgalmas, és szó mi szó, drága.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése