2015. szeptember 15., kedd

Zemplén kalandpark "Sólyom"

Ha már a Zemplénben járunk, ki ne hagyjuk a Zemplén kalandparkot Sátoraljaújhelyen. Nem itt van a szomszédban, nem sűrűn járunk arra, muszáj kipróbálni a "Sólyom" drótkötélpályát. 52 évesen meg egyenesen kötelező. No persze a para azért jelentkezett kis időre, amíg meg nem győztem magam, hiszen ezért jöttem.
Hogy csússzak. Hogy élvezkedjek levegőben "repülve" több mint egy km-en át.
Hát élvezkedtem.
S mint a legtöbb esetben a rákészülés sokkal több időt igényel, mint maga az élvezet. :-)

Először is megvesszük a jegyet, fel-libegőzünk a hegytetőre, ami kellemes élmény, nem túl magasan, egy sima kétüléses libegő, akárcsak Pesten a János hegyen.
Fölfelé megnézhetjük a kalandpark további részeit, ha akarunk félúton ki is szállhatunk, és végignézhetjük a remek bobpályát, mely szuper módon meredeken kanyarog mellettünk.

A hegytetőn kiszállás, mérlegelés, és máris kiderül, hogy S, M, L, avagy XL méret vagy -e.
Ennek megfelelő színű és méretű felszerelést kapsz, amit felcipelhetsz a lépcsőn, ami nem rövid, ellenben jó szuszogtatós. Ha már felérsz, mássz még egy kicsit, és a kilátóba is menj fel, nézz körül, hiszen csodálatos a panoráma.

Ha vettél magadon erőt, vagy csak adrenalinra vágysz, lépj fel a dobogóra, beültetnek a beülődbe, ellátnak jó tanáccsal ha leszakad a kötél (:-) és egy zökkenés, amikor már nem a lábadon állsz, hanem a beülődbe ülsz. Kb. ennyi az izgalom, aztán elkészülni vigyázz kész rajt, és már csúszol is!

A szél szemben fékezni fog, (sajnos) és néhány másodperc múlva már nem szorítod veszettül a kapaszkodót, hanem el is mered engedni, és bámulod az alattad suhanó erdőt. Völgyet, tájat, és egyáltalán a szabad röpülés minden élvezetét magadba szívod.

A végén, meglátod a nagy piros szivacsot, ami a két lábaddal szemben van. Én meg is ijedtem, gondoltam "Úristen el fog törni a lábam ha így kell megállnom". De mielőtt megijedtem volna tényleg, egy rándulás, és lefékeznek. Szépen komótosan érkezel a szivacshoz.
Üdvözölnek, kiszállsz, lemész a lépcsőn, és percekig nem térsz magadhoz.
Jó volt. Nagyon jó. Kár hogy nem lehet minden nap. ....

Miután megnézed ismét a kilátást, a kis kápolnát, emlékművet, sorban állsz a dongó nevű felvonónál, ami gömbszerű, mint a sípályákon. Ülsz a burokban, meleg van, nem kapsz levegőt, és már fel is értél, vége minden élvezetnek.

A gyönyör csak percekig tartott. De még sokáig emlékezem rá.....

Pontos infók, árak, itt:
http://www.zemplenkalandpark.hu/

Ha már ilyen messze jöttünk, ne hagyjuk ki visszafelé a városka megtekintését sem.
Tipikus felvidéki városka hangulata van, szépen felújított főtérrel, sétáló utcával. Park, padok, szép növények, szökőkút, kávézóteraszok sokasága. Kellemes hely, de azért sokat ne várjunk tőle.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése