2015. november 20., péntek

Szarvasmáj gombás raguval

Szarvasmájat ritkán eszem, különleges csemege, amihez frissen hozzájutni és kreatívan elkészíteni jó program volt estére.
Hozzávalók: 40 dkg friss szarvasmáj, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, só, bors, majoránna (nekem friss zöld van) fél cs. vaj, két evőkanál olívaolaj, két gerezd fokhagyma, 1 rozmaring ág, 5 dkg füstölt szalonna, balzsamecet, két pohár vörösbor. (egy meginni, egy a raguba)

A májat vékonyra felvágom, megtisztítom, borsozom, rávagdosom a zöld majoránnát, és  állni hagyom picit a fűszer alatt.

Ezalatt a gombát apróra kockázom, felvágom az egyik vöröshagymát szintén kis kockára, valamint a szalonnát. A másik fej hagymát szeletekre vágom, és félre teszem.

Egy serpenyőbe készítem az olívát, egy kanál vajjal, beleteszem a fokhagyma gerezdeket és rozmaring ágat, és felforrósítom.

Egy másik serpenyőben egy pici olajon párolom a hagymát, majd hozzáadom a gombát, sózom, borsozom.

Begyújtom a sütőt 180 fokra. Előmelegítem, a májhoz.

Közben elkezdem a májat sütni a forrósított olaj és vaj keverékében, a szalonnát is mellé teszem.
4 perc mindkét oldal kb.

A gombához ha elfőtte a levét,  vörösbort, és balzsamecetet adok, és jól összeforralom, hogy sűrű legyen. (Közben megisszuk a másik pohár vörösbort, hogy jobban menjen a főzés)

A májat sütöm, forgatom, ügyesen koncentrálok a két serpenyőre. Ha megsült, egy kis tálra szedem, és tálalásig előmelegített sütőbe teszem.
A sütőt most már ki is lehet kapcsolni.

A máj serpenyőjében  megpirítom a félretett szeletelt hagymát.

Ha elkészült a ragu, kenyérszeleteket pirítok, ráteszek egy májszeletet, rá a gombás ragut, majd a pirított hagymát.

Nagyon finom, jöhet a harmadik pohárnyi vörösbor hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése