2016. február 13., szombat

Egyiptom itthon

Még jó, hogy múlt hét végén jó idő volt, mert ma ugyan nem lehet barangolni az esőtől. Múlt hét végi kirándulásaim egyike ehhez a remek kőpiramishoz vezetett. Nem tudtam, hogy a régi kicsit felújították, így magam is meglepődtem, amikor az egyik kedves helyemen, az Iszkaszentgyörgyi kastély parkjában sétálva rátaláltam.

A kastélyról már írtam, sőt a kastélyt körülvevő Kastélybirtok tanösvényről is. Remek kirándulóhely, több látványossággal. Most egy fotós-kutyás túrát tettem, a parkolóból indulva.
Elsőként a régi kőhidakat érintve sétáltam a gyalogösvényen, romantikus, mohás kövek mentén.


A vizesárok ugyan üres, de a sétaúton remek sár van, akit érdekel, még egy darabig bizonyára megtalálja.

Borostyán fut a parkban a földön mindenütt, s bár a fákat meggyötri, látványnak nem utolsó.


Ha figyelünk, kis gombákat is láthatunk, mohát, zuzmót, szép örökzöldeket.

Kár, hogy nincs pénz és tehetség ezt a szép kastélyparkot rendbe tenni, nagyon látványos lenne, bár így buja formájában is tetszetős. Még láthatóak a régen kialakított sétautak, buxusok, bokrok, sajnos a gondozás hiánya azért meglátszik rajtuk.

Ha letérünk a piros jelzésről balra, pont szembe találjuk magunkat a piramissal. A Verga Zrt. remek kirándulóhelyet épített, padokkal, asztalokkal, fedett résszel, főzőhellyel. Szuper jól néz ki, a tetőről szép a kilátás, és itt már sziklás a talaj, nem sáros.


A piramist gróf Pappenheim Szigfrid emeltette a Piramita hegyre anno, most a nagyobb felújított változatán csak a Verga Zrt. érdemtáblája szerepel. Öngyilkos lett a gróf rokona, itt lőtte le magát. Sajnos rangon alul  volt szerelmes. Szerintem cselédlányba, vagy férjes asszonyba. (a történetről az interneten itt olvashattok egy kis pletykát: http://www.borsonline.hu/20140523_rokona_emlekere_emelt_piramist_szigfrid


A fedett helyre kiülhetünk enni, pihenni, de több pad és asztal szolgálja a kirándulókat.


A piramistól nem messze van a kilátó, mely nem túl magas, a lépcsője jó széles és kellemes rajta a lépés. Fentről körpanoráma tárul elénk.

Szép fenyveseket, az alattunk elterülő falut, Kisiszkát, és még Székesfehérvárt is láthatjuk. Szemben pedig a Vértes hegyvonulata szürkéllik.

Ha még tovább megyünk, egy útjelző táblát láthatunk a prérin, a panoráma itt is csodás, bár a szél éppen a fejemet készült letépni.

A kutya vad őrült módon rohangált, a szél tépett, de én csak bámultam a rettentően kék eget, a zöld fenyőket, a szürke füves pampát. Csodás a kilátás a Bakonyra körbe.


Innen Iszkaszentgyörgy fölötti bányát, és Kincsesbánya elejét láthatjuk, szőlőkkel, pincékkel együtt.
No és persze őzeket is, ha figyelmesek vagyunk, meg nyulat, mely fülét hátracsapva menekült. 


Leérkezve a dombról a kastély másik oldalának kerítését látjuk, borostyánnal bőven benőve. A romok romantikusak. Hajrá Valentin nap, ide is lehet kirándulni a kedvessel.

Jó kis túra volt, táv kb. 5 km, szint kb. 150 m 3 a kilátó. :-)
Iszkaszentgyörgy, Kastélypark, jó hogy itt vagy a közelben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése