2016. február 1., hétfő

Fényes tanösvény Tatán

Hétvégén Magyarország egyik legszebb és legizgalmasabb tanösvényén jártam Tatán. Az Ökoturisztikai Projekt kapcsán rendkívül látványos elképesztő természeti értékek megmentése jött létre a Fényes Tanösvényen.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a meglátogatását, és remélem a képek magukért beszélnek.

Sok sok fotót készítettem, de azért az információk is fontosak. Először is keressük Tatán a Fényes Fürdőt, s mielőtt odaérünk már térjünk le jobbra a parkolóba. A fürdő bejárata sorompóval van elzárva, ha addig elmegyünk, már vissza kell tolatnunk. Parkolás ingyen, majd a fürdő bejáratánál rögtön balra egy tábla jelzi, hogy tanösvény bejárat.
Az igazi bejárat száz méter után kezdődik, a tanösvény hossza kb. 1 km, kisebb zsákutcákkal, a látványos helyeken. Nem fogunk eltévedni, magától értetődik merre menjünk, és a végén egy kört írunk le.


A bejáratnál megvesszük a fogadó épületben a belépőjegyet, 900 Ft, diákoknak 600, igazán megéri. Van mosdó, és a kedves hölgy minden információval ellát bennünket. 

Aztán elindulunk, és egyik ámulatból a másikba esünk. Mintha nem is itthon lennénk, hanem valahol Dél Amerikában valami híres filmben látott mocsárban. Láp és mocsár, víz mindenütt. Csodás lehet amikor minden buja zöld, feltétlenül el kell jönnöm nyáron is.
A bejáratnál lévő torony belsejében egy csőben látjuk a karszt-víz feltörését. Ottjártunkkor gombnyomás nélkül is egészen magasra tört fel.

Azt tudtam, hogy az egykor ittlévő rengeteg forrás, szénsavas, langyos vizű, stb. elapadt az ötvenes évek nagy bányászati fellendülésekor.


De arról lemaradtam, hogy a bányák bezárása után a kétezres évek elején újra feltörtek a források, és rendkívüli vízmennyiséget produkáltak. És a víz feltört a városban is sok helyen, itt pedig különösen sok forrás lett intenzív.
Lássuk az elképesztő számokat és a helyi vizeket: A Katonai forrás(Grófi forrás) a Fényes fürdő legnagyobb vízhozamú forrástava, naponta mintegy 13.500 m3 víz tör fel a 3,5 m mély tómeder számos pontján.
A Körtefás-tó úgynevezett vak-forrás, aktív forrástevékenység nem jellemző benne.
Sarki-forrás: az öt forrástavat összekötő csatorna itt vesz egy kanyarulatot, 4 méter mély, intenzív forrástevékenységgel. Naponta több ezer m3 víz fakad.
Védett forrás: hosszabban elnyúló tó, medrében számos forrás tör fel.
Feneketlen tó: 5 egymással összefüggő forrástó utolsó tagja, inaktív. Mélységét az Esterházy uradalom főmérnöke 240 évvel ezelőtt még 15,2 m mélynek mérte, de azóta ez kevesebb.
Erdei forrás: A terület legrejtettebb forráscsoportja, mely a láperdő mélyén fakad. Hozama folyamatosan nő, jelenleg 2400 m3/nap hozamot produkál.
Barlang-forrás: Már nem létező, de emlékezni kell rá, legszebb volt egykor, 8 m hosszú és 3 m magas sziklaüreg sajnos a strandmedence építésekor elapadt.
Hülcser-tavak: három kisebb tóból álló láncolat, a Katonai-forrás elfolyó vizei táplálják.
Horgásztó: mesterségesen kialakított, horgászati célokat szolgál.
Kis-égeres:  az égerláp erdő kisebbik közel 1 hektár nagyságú tagja, melynek sűrű égerligete az egyre magasabb vízállás miatt csaknem teljesen kipusztult. Ez pont itt a képen alattunk látható.


Nagy-égeres: kb. 4 hektár kiterjedésű gyönyörű égerláp, melyben egyre intenzívebb forrástevékenység jellemző. (Információkat a tanösvény táblájáról szereztem)Ahogy sétálunk körbe egyik ámulatból esünk a másikba, szinte elvarázsolt erdőben járunk, egyedülálló hangulattal. Lenyűgöző látványvilág, tényleg őrület.Amikor megláttam a tanösvény fotóit egy fotós ismerősöm blogján, azonnal tudtam, hogy el kell jönnöm, alig bírtam kivárni a hétvégét. És az izgalmam csak fokozódott ahogy körbe jártam.
nadasdiszabo.blogspot.com/
Aki szereti a szép fotókat nézegetni, feltétlenül látogasson el blogjára, nem fog csalódni. Az én fotóim csak kismiskák, igaz telefonnal készültek.Rendkívüli látvány, gyönyörű a természet. Nem véletlen, hogy a Ramsari egyezmény szerint nagyon sőt fokozottan védett természeti terület, ritka növények és állatok élőhelye. Találkoztam kitárt szárnyú kormoránnal, szárcsával, vízi csibével, a fákon őszapót láttam.
http://www.ramsar.hu/teruletek/teruletek.htm
A tanösvény közben van egy remek kilátóhely, ahonnan felülről is megcsodálhatjuk a lápvilágot.  Ezt nagy izgalmamban elfelejtettem lefotózni. :-)Az egész nagyon izgalmas, és egyben kissé félelmetes is. Egykor sosem merészkedtek be a láperdő mélyére, így nem is tudhatták, hogy meleg források törnek fel.A források feltörése most is látható, egy kis zsákutca végén padot is találunk, és elmélázhatunk, nézegethetjük a tóban hogy bugyborékol a föltörő víz több helyütt is. Nagyon érdekes.
A feltörő víz néhol 20-21 fokos, szénsavas, bugyborékolását klasszul lehet hallani. A Fényes arról kapta a nevét, hogy a mederben lévő kvarchomok a víz feltörésekor a buborékkal felkeveredik, és csillogó-villogóan ülepszik le ismét. Innen a Fényes név. Van egy kis vízi játszótér is, jelenleg éppen nem üzemel, de a rugalmas függőhídon történő átkelés is felér egy jó mókával.Hattyúkat, kacsákat, madarakat láttunk több helyen is, sajnos a napocska nem akart velünk barátkozni, így a fotók is kissé szürkések lettek a szürkeségben, de ez talán teljesen jól visszaadja a láp hangulatát.Engem teljesen elvarázsolt.


A tanösvény belső részén nincs jég, ott melegebb források törnek fel. A külső részen vékony jégréteg teszi még látványosabbá a vizes világot.
Ha jók az információim hétvégén lesz egy éves a tanösvény, ennek alkalmából óránként indulnak idegenvezetések, így pontosabb bővebb információkat kapunk erről a csodás világról.
Táblák így is jelzik a tudnivalókat, és a legfontosabb hogy vigyázzunk rá, ne szemeteljünk, kutyát, állatot tilos bevinni.
Honlapot itt találjátok:/www.tataifenyestanosveny.hu/

Remélem másoknak is kedvet csináltam ehhez a nagyszerű kirándulóhelyhez.

Ui: A tanösvényt sikerült vezetéssel még egyszer megnéznem. Nos, az információban bővelkedő séta még jobban megerősített abban, hogy rendkívüli természeti jelenségeket láthatunk, egy csodálatos élővilágban, környezetben. A szakvezetés remek volt, a lelkesedés egyértelmű. Köszönöm a lehetőséget.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Erzsébet, örömmel olvastam a blogbejegyzésedet! Nagyon jók a fotóid, semmiből nem látszik, hogy telefonos felvételek! Tetszik a kísérő szöveg!
    Külön köszönöm, hogy az én blogposztomat is belinkelted!
    Sok szép túrát, és élvezetes blogposztot kívánok a továbbiakban is!

    VálaszTörlés