2016. február 6., szombat

Mit eszünk ma? Sütőben sült krumpli fűszervajjal

Sütőben sült krumpli fűszervajjal, olívás fetasajttal.
Ma olcsóbb pénztárca kímélőbb vacsorát ajánlok, nagy kedvencem egyszerű paraszti étel, gyerekkoromban sokszor ettük.
Krumplit sütőben sütöttünk, régen sparheltben ma csak a gáztűzhely aljában. Divatozok is, már nem egészben sütöm, hanem félbevágva, így kívánatos ropogós lesz a félbevágott teteje.
A sült krumplihoz mindig készítek fűszervajat, most sima köményes sós készült, de lehet mindenféle zöld fűszerrel készíteni, kinek mihez van ízlése. Finomabb és olcsóbb a boltinál.
A feta sajtot mindig "tartom" otthon, még pedig a következő módon: Egy görög fetasajtot felkockázok. Kis helyes üvegbe bepakolom a felét, fűszereket teszek hozzá, színes egész borsot, köményt, rozmaring ágacskát, fokhagyma gerezdet, csili paprikát. Felöntöm olívaolajjal, aztán a többi sajt, megint olaj, és kész. Álljon pár napig, utána remek vacsora pirítósra. Most a sült krumplira kentük, mert sikerült egy olcsóbb fetasajtot vennem, melynek az állaga nem olyan kemény, így az olajban állva összetört, krémes lett. Így is finom, én a darabosat jobban szeretem. Igaz, azt nem lehet a krumplira kenni.


Hozzávalók 3 személyre: 6 db krumpli, (félbe vágva épp 12 lesz belőle) só, egy fél csomag jó minőségű sózott vaj, kömény.

A krumplit megmosom alaposan megsikálom, félbe vágom, 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, 200 fokon sütöm kb. 30 percig. Közben egyszer csipesszel meg is forgatom. A sütőbe oldalra helyezzük be a krumplikat körbe, mert a sütő közepén hamarabb megég.

A vajat mikróban fél perc alatt megolvasztom, hozzá keverem a köményt (vagy fűszert) beteszem a fagyasztóba, és mire a krumpli megsül, remekül visszakeményedik.


Tálaláskor rákenjük a fűszervajat a krumplira, ahogy a feta sajtot is. Nagyon finom, könnyű vacsora.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése