2016. február 12., péntek

Tata - Esterházy nyári lak - Mese a luxusról

Tatán még mindig találok felfedezni valót, így az elmúlt hétvégén a megismételt Tatai kirándulásomon megnéztem a frissen felújított Esterházy Kis-kastélyt a Cseke tó partján lévő angolparkban.
A belépőjegy megváltása mellé kérésünkre magas szintű idegenvezetést is kaptunk.


Uniós projekt kapcsán szépült, újult kastélyt Grossmann József építette 1784-ben. Építése a grófi család nyári kikapcsolódásához vált szükségessé. Az Öreg tó partján épült Esterházy kastélytól távolabb, kissé lazább, kötetlenebb lehetett az élet. Nem kellett elvárásoknak megfelelni, és ha netán séta közben rosszabbra fordult az idő, vagy megéheztek, be lehetett húzódni a "kéjlakba". Ez nem azt jelenti amit szó szerint gondolunk. De a lazítás, a gondtalanság, egy pohár jó ital belefért.

A kastély első részénél lévő lépcső, a tó hullámait idézi, mikor egy kavicsot dobunk a vízbe, koncentrációs körök keletkeznek. Hangulatos, a ma emberét is megfogja.


Sok fotót nem tudtam készíteni, a múzeum kérésére, csak kedvcsinálónak néhányat, mivel még nem készült el a prospektus, az igazi turisztikai információ. De így is látható a kastély enteriőr, a hangulat, melyben a grófi család élt. A földszinti nagyteremben herendi kiállítás van állandó jelleggel, csodás darabjait érdemes aprólékosan megnézni. A finom étel mindenben jólesik, de ilyen fényűző porcelán tányérokból még elegánsabb, és a szemnek is gyönyörködtető az étkezés.

A herendi porcelánt felvették a világ 100 legjobb luxusterméke közé, így méltán  büszkélkedhetünk, hogy ott vagyunk a Rolls-royce és a Chanel parfümök mellett. És hogy mi is a luxus fogalma?
A luxustermék különleges igényeket kielégítő termék, melyek sokkal drágábbak, általában kézzel, vagy nagyon fejlett technikával gyártott cikkek. Nem átlagos igények kielégítésére szolgál (nekem nagyon bejönne) és a használhatóság mellett komoly szerepet kap a tartósság, és presztízshatás. Jellemzőjük a magas ár és nagyon magas minőség, tartósság.
A herendi porcelán története összefügg Tatával, ezért is az állandó kiállítás.
Az érdekes történetet itt olvashatjátok:
http://www.tata.hu/13155/egymas_mellett_egyenlo_minosegben_es_rangban

A kastély földszintjén helyet kapott még a korabeli stílusban berendezett hölgyek és urak szobája, a hölgyeknél csipkés herendivel, az uraknál pipa-tóriummal, a kor szokásainak megfelelően.
Az emeleten interaktív kiállítás látható az európai kertekről, nagyon érdekes, az ember nyomkodja a gombokat, mint a gyerekek. :-)

A kertek mellett a fényűző arisztokrata életről, színházról, lovaglásról olvashatunk, és remek vetítést láthatunk az angolparkról, mely minden évszakban lenyűgöző.
A kastély melletti "barlangban" hűtötték az étkeket és italokat, a szintén felújított pálmaházban pedig a délszaki növényeket teleltették.
A pálmaház jelenleg rendezvényteremként funkcionál.

Az Esterházy család életéről és Tatához való kapcsolódásáról bővebben olvashattok a Szép Magyarország cikkében itt:
http://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/tata_oregto_fellner_eszterhazy_barokk_kastely/
A kastélyról (belépő árak, nyitva tartás, egyebek) még többet itt:
http://www.tata.hu/4811/kiskastely


A kastély megtekintése után a Pálmaház mellett kisétáltunk a parkból. Belesétáltunk a szemben lévő cukrászdába, ahol ilyen finom marcipántortákat, és hasonló ínyencségeket lehet kapni. Ne hagyjuk ki.
http://bartakavehaz.hu/

A tavasz hírnökei már jelentkeznek a parkokban. Visszavonhatatlanul itt van, kirándulásra fel, ne üljetek otthon, vár a természet. Az erdő vasárnap is nyitva, Tatán, és bárhol másutt.

A Cseke tóban fürdenek a kacsák, a park útjai sétára csábítanak, a kastély egy letűnt idő romantikájával vár. Úgyis Valentin nap közeleg, sétáljatok kiránduljatok giccses szívecskék nélkül, kékben zöldben a természet színeiben, így is rózsaszín lesz a világ, mert csodaszép.

Hú, ez nagyon lájvosra sikerült mondat. :-) A lényeg, kiránduljatok, ha esik, ha fúj.

1 megjegyzés:

  1. Mi tavaly voltunk Tatán másodszorra, de biztosan elmegyünk még párszor. Ez a fent ismertetett kastély, tó és az egész környéke egy nagyon szép és kellemes hely. Érdemes kirándulni ide.

    VálaszTörlés