2016. március 8., kedd

Barokk kastély Pápa

Második nekifutás, másodszorra is nagyon tetsző program.
Pápán az Eszterházy kastélyban tettünk látogatást.


Igazi arisztokrataként fogadják a vendégeket, a kastély egyedülálló módon, barokk kosztümökben kerül bemutatásra. Az "élő show"-ban fiatalok kápráztatnak el bennünket tánccal, zenével, míves mondatokkal.A szépen renovált kastély ismét mutatja a pompát, az egykori fényűző életmódot, nagyon könnyű elképzelni, milyen romantikus életet éltek az arisztokraták. A kastélyba lépve megvettük a belépőjegyeket, csak vezetéssel tekinthető meg, óránként indulnak a csoportok, és 45 perc a vezetés időtartama.
Bennünket ez a helyes kis hölgy vezetett körbe:
A szép tapéták, a sok sok szoba, a korhű berendezés csodás élményekkel gazdagított minket, és nem bántam meg, hogy ismét eljöttem, mert az első látogatásom óta sok változás történt.
Első látogatás beszámolója itt: http://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2011/08/egy-vasarnap-papan.html

Most egész másként történik a vezetés, a pincében nem jártunk, viszont három D-s videofilmet néztünk Pápa, a vár, és a helyén kialakított kastély történetéről, a város jelentőségéről, iparáról, az egykori tavakról.  Nagyon tetszett, nem hosszú, pont ami kellemes, és tartalmas.


 A kápolna lenyűgöző színfoltja a kastélynak, és a program, melyben a korhű öltözékű fiatalok szerepelnek, remek volt.


 Egy kis barokk zene, egy kis tánc, hatalmas kontyok és póthajak, dekoltázst feltoló ruhák kavalkádja, színpompás életképek. Az ebédlőben természetesen herendivel van terítve, a luxus és fényűzés jellemző az Eszterházy családra. Egy közeli kép a herendi porcelán étkészletről. Jó lenne enni ilyenekben. :-)

A szép tapéták, virág és madárminták jól egészítik ki a kristálypoharak hangulatos képét.


 Pápán a kastélyban már marionett színházat is láthatunk, az országban egyedülálló módon, tavasztól ezekre a programokra is lehet jegyet váltani.


 Erről többet itt, a kastély honlapján olvashattok, belépő árakkal, nyitva tartási idővel együtt:
http://esterhazykastely.papa.hu/


Érdemes ellátogatni a kisvárosba, akár többször is, sok sok program vár itt bennünket. Én jövök még fürdeni a Várfürdőbe, és a Kékfestő múzeumot sem láttam még.
A református templom ismét zárva volt, így csak egy külső fotót készítettem róla,
A városka főterét gyönyörűen felújították, remek a hangulata. Kicsit a felvidéki városokra emlékeztetnek a színes házak. Minden második házon tábla, műemlék, barokk, copf stb. stílusok keveréke.
Megnézhetjük a teret utaló nagytemplomot, és mindenképpen próbáljuk ki a Gólyafészek éttermet is.
De az már egy másik beszámoló lesz.

A sütizőhelyet azért ne hagyjuk ki, a főtér melletti egyszerű cukiban isteni és friss a kínálat.
Petőfi nevét sem hagyhatjuk ki, ide járt a híres Református Gimnáziumba. Az épület szépen felújítva a Református templom mellett található.
Pápa megér egy misét, kellemes programot lehet csinálni ebben a barokk kisvárosban. Aki kedvet kap, írjon bátran, megszervezem a kirándulását. Ingyen és bérmentve adok tippeket. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése