2016. március 4., péntek

Tőzikés Tanösvény

Fotós ismerősöm honlapján találtam rá a Tőzikés Tanösvényre, mely Vas megyében, Csáfordjánosfán található. Az utazás megéri, ilyen szépet ritkán lát az ember. A falu Sárvár és Csorna között található, itt https://www.google.hu/maps/@47.4121452,16.915303,13z


Érkezéskor a falu határában  jól ki van táblázva a tanösvény, nem lehet eltéveszteni. Parkolás az aszfaltos út mentén, láttunk sok autót. Az okosabbak (köztük én is) cserélte le a cipőjét, és húzta fel a gumicsizmáját. Az ugyanis erősen ajánlott, mivel a tanösvény nagy része vizenyős, többször kell nagy sárban lépkedni, és patakocskán, erecskéken átlépni. De ettől még izgalmasabb az egész....


Belépő nincs, sok helyes kis hídon át jutunk a Répce folyó árterébe, ahol aztán a rengeteg tőzikét láthatjuk. Rendkívül klassz látvány, nagyon látványos virágok a tőzikék. Szebbek és nagyobbak a hóvirágnál. Jó fotóalany a virág, érdemes sokat fotózni.


A tőzikék mellett persze más virágok is nyiladoznak már.A víz mindenütt úr, a Répce árterében vagyunk. A virágok még a vízben is nyílnak.A természetőrök folyamatosan járkálnak, vigyáznak minden egyes virágra, mely természetesen védett. Egyébként is a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban járunk, természetvédelmi területen.A tőzikés erdő az országban egyedülálló, talán még Tormaföldén  van hasonló, de ott nincs kialakított tanösvény. Itt az "ösvényen" lehet szépen sétálni az erdőben. Egyes helyeken kavicsos, de azért a legtöbb szakasz gumicsizmát igényel.Szebbnél szebb fotókat lehet készíteni, miközben gyönyörködünk a természet szépségeiben. A tanösvény rövid, talán egy km lehet, és oda-vissza van a járat.


A tanösvény mellett ismertető táblákat láthatunk a növény- és állatvilágról, és azt is megtudhatjuk, a Répcén milyen sok vízimalom volt egykor például Répcecsáfordon, Répcejánosfán.

Menjetek, kiránduljatok, a tőzike még egy hétig biztosan virágzik. Gyönyörű!!
Mi az utazásunkat összekötöttük hazafelé egy Pápai kastélynézéssel, erről majd legközelebb. A tőzike:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tavaszi_t%C5%91zike


További szép fotók itt:
http://nadasdiszabo.blogspot.hu/2012/03/csafordjanosfa-tozikes-tanosveny.html

Remélem kedvet csináltam a kiránduláshoz. A mi komplett napi  programunk ez volt:
Indulás 9.00 órakor Sárkeresztesről, Veszprémen őt a 8-as úton, majd Kissomlyó, a vulkáni kráternél séta, Csáfordjánosfa Tőzikés Tanösvény, Dénesfa kastély kívülről történő megtekintése, majd a helyi kocsmában kávé. Pápa, ebéd a Gólyafészek étteremben, (erről is külön beszámoló készül majd) utána séta a belvárosban, és az Eszterházy kastély megtekintése. Süteményezés Pápán, kávé, majd hazaindulás Pápa-Városlőd-Veszprém útvonalon. Hazaérkezés 19. óra.

Ha szeretnéd, hogy megtervezzek egy kirándulást neked, írj bátran. :-)

1 megjegyzés:

  1. Ez remek program, jól kihasználtátok a napot! Örülök, hogy "elhoztad" a Családot Csáfordjánosfára, és környékére. Várom a további beszámolókat!

    VálaszTörlés