2016. április 27., szerda

Főzzünk sörrel

A Gasztroangyal műsorában múlt héten a Zámolyi sörfőzde szerepelt. Isteni söröket kóstoltak, pl. füstölt barnát, és jóféle étkeket készítettek sörrel.
Nos, én is megkóstoltam a söröket, és a recept ötlet alapján elkészítettem a saját verziómat.
Különleges, érdemes kipróbálni, a szürke hétköznapokat feldobhatjuk egy finom vacsorával.
Aki szeret főzni, annak nem teher, inkább kreatív elfoglaltság.


Hozzávalók: 1 üveg zámolyi füstölt barna sör, 1 üveg zámolyi világos sör. (Az ételhez elég a fele, a többit meg kell inni vacsora után)
Egy kisebb szűzpecsenye, olaj, só, bors, egy csokor petrezselyem, egy doboz gomba, némi pirospaprika és mustár a páchoz. 2 dl tejszín, fél kg krumpli, pár zsályalevél, egy fej vöröshagyma, pár szelet baconszalonna.

Elkészítés: A szüzet előző este egyben besózzuk, borsozzuk, kicsi pirospaprikával megszórjuk, és mustárral megkenjük. Ráöntjük a füstölt barna sört. (1 l) Éjszakára állni hagyjuk.
Másnap: A husit fóliába csomagoljuk, lábosba tesszük, ráöntjük a pácleves barna sört, és kis lángon egy órán át pároljuk.

Ezalatt az idő alatt a krumplit hasábokra vágjuk, tepsibe sütőpapírra rendezzük, sózzuk, egy kis csokor zsályát elosztunk rajta, majd egy-két evőkanál olíva olajjal meglocsoljuk. Bő egy órán át sütjük, 180 fokon, a végén picit megemeljük a hőmérsékletet, lepirítjuk.

Amíg a husink párolódik és a krumpli a sütőben sül, elkészítjük a mártást.
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajban pirítjuk, felszeleteljük a gombát is, és rádobjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A petrezselymet szintén összeaprítjuk, de csak a végén dobjuk rá.

Amíg a gomba levet enged, kevergetjük, aztán ráöntünk egy dl világos sört, és amíg puhul, a többi sört megisszuk.
Ha puha a gomba, bele a petrezselyem, és egy dl tejszín. Összeforraljuk és kész.

A húst kivesszük a sörből, kibontjuk a fóliát,  óvatosan felszeleteljük a húst, nem túl vékonyra.
Egy serpenyőt felforrósítunk, beletesszük a szalonna szeleteket pirulni, majd a húst is átpirítjuk néhány perc alatt.
Lehet tálalni, zámolyi söröket korlátlanul fogyasztani.

Elkészítési idő: másfél óra. Kissé macerás, kezdőknek főleg, de gyakorlott háziasszonyoknak nem okoz gondot, és ünnepivé teszi a hétköznapi esténket.

Ennél az étel elkészítésénél két hibát is elkövettem. Az egyik, hogy a tejszínt előbb öntöttem a gombára, mint a sört, ezt ne keverjük össze, mert akkor lesz ilyen ronda a mártás képe, bár finom. A másik, hogy elfelejtettem a söröket lefotózni.
De itt kapható, mindegyik változat finom, a füstölt barnát és a világosat használtam. De van sima barna, és pl. meggyes is.
http://www.pedrosorozo.hu/sorfozo/

A Gasztroangyal pedig itt: www.gasztroangyal.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése