2016. április 11., hétfő

Mit főzzünk az egyetemistáknak? Az én chilis babom receptje, és kuszkusz sült zöldségekkel.

Mióta egyetemista a lányom, és csak hétvégén jár haza, mindig kérdés, mit főzzek neki mielőtt visszautazik. Mi az, ami jól melegíthető, ami még két napig is finom, és laktató. Mert ugye hazait vinni kell, olcsóbb és finomabb, mint bármelyik egyetemi menü.
A kedvenc a lasagne, de minden rakott étel, vagy szaftos jellegű, amit könnyen be lehet dugni a mikróba, vagy megmelegíteni a gázon.
Nem szeretjük a mikrosütőt, de ilyenkor szükséges rossz.
Mindig készítek egy szinte hidegen ehető ételt, ami még pont hétfőre ebédre vagy vacsorára fogyasztható, aztán egy másikat, amiből kedden, ne adj Isten még szerdán is ebédel.
Nálunk a lefagyasztott étel nem menő, igaz a másnapos sem. De egyetemista korban a szükség törvényt bont.
Ezen a hétvégén két étel készült, hétfőre kuszkusz sült zöldségekkel, keddre pedig chilis bab az én változatomban.

Kuszkusz sült zöldségekkel

Hozzávalók: egy kis zacskó kuszkusz, só, bors, méz, balzsamecet, olívaolaj, zöldségek.

A kuszkusz nagyon egyszerűen elkészíthető, csak beöntjük egy tálba, felöntjük forró vízzel, kb. másfélszeres vízzel, sózzuk, és rátesszük a fedőt. Ennyi. A vizet magába szívja, és kész.
Így magában kissé ízetlen, ezért mindig keverek hozzá valamit, vagy köretként használom.
Most sült zöldségeket készítettem, wok-ban.
Ami a hűtőben fellelhető, abból készül, sárgarépa, zellerszár, kápia paprika, és - mivel már szezonja van - spárga volt benne.
A wok-ba olívaolajat öntök, és balzsamecetet. Felforralom, majd mehet bele a kis csíkokra vágott répa. Két keverés, bele a zellerszár, szintén kis csíkokban (zsülien mód) só, bors, majd a kápia paprika csíkjai.


Közben a spárgát forró citromleves vízbe dobom, és úgy emelem át a többi zöldség közé.


Még egy kis utóízesítés, pici mézet teszek a balzsamecet ellensúlyozására.
Úgy jó, ha még picit ropog, "ress" minden.


Az egész tíz perc alatt készen van. Előételnek, könnyű vacsorának, és fogyókúrázó nőciknek egyaránt remek. No és persze egyetemistáknak két előadás között dobozból fogyasztva. :-)



Chilis bab - ahogy én készítem

Hozzávalók egy 6 személyes nagy adaghoz: 1 kg darált marhahús (nekem szürke marha nyakrész volt - beszerzőhely: Lali gazda Dinnyés) egy nagy doboz konzerv bonduelle vörös bab, egy konzerv egész paradicsom, egy kis paradicsompüré, só, bors, őrül kömény, őrült római kömény, 2-3 babérlevél, 1 csilipaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, két kanál zsír (nálam mangalica kizárólag) némi vörösbor, és két kocka jó minőségű étcsokoládé.

A hagymát aprítjuk, a zsíron megdinszteljük, hozzákeverjük a kipréselt fokhagymákat, sózzuk, majd bele a darált hús. Megvárjuk míg levet enged, (de egy pici vizet tehetünk hozzá, nehogy leégjen) majd kifehéredik, zsírjára visszapirul. Utána kerül bele az összeturmixolt paradicsomkonzerv, és a paradicsompüré. Fűszerezzük sóval, (már keveset, mert tettünk a hagymára is) borssal, a köményekkel, beledobjuk a babérlevelet, és kb. másfél órát főzzük, amíg megpuhul.
Ha puha a hús, belekeverjük a lecsepegtetett babot, egy-két deci vörösbort, majd a végén az étcsokit.
Rizzsel kínáljuk.

Tartalmas, gazdag ízvilágú étel, amihez jó minőségű húst használjunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése