2016. április 29., péntek

Orchideafarmon Szlovéniában

Dobronak. Egy kicsi magyar ajkú falu közel a határhoz. Pincénél vagy Rédicsnél, netán Lentinél is átmehetünk, megér egy napos kirándulást. Gyönyörű hely, csodaszép virágokkal, kedves munkatársakkal.
Orchideafarm, trópusi kert, pálmaház, mindegy minek nevezzük, nagyon szép látványban lesz részünk.
Hétvégén itt (is) jártam.
A trópusi kertet idegenvezetővel néztük meg, előre be lehet jelentkezni, és érdemes is. Nyugodtan lehet telefonálni, vagy e-mailt írni (info@tropskivst.si) értenek tudnak magyarul. Nagyon szépen, ízesen beszélik a magyar nyelvet, hiszen Dobronak lakosságának nagy része magyar.
A nyitva tartás hétfőtől szombatig 9-18 óráig, vasárnap 10-16 óráig tart. Belépő 5 EUR, mely tartalmaz egy személyes, választható ajándékot is. Lehet átültető föld cseréppel, vagy szép kaspó, vagy gondozást tartalmazó információs füzet.


A bejelentkezés után remek idegenvezetőt kaptunk, aki nagyon szakszerűen vezetett minket végig a trópusi kerten. A bejáratnál lévő boltban csodás, különleges hazaihoz képest aránylag olcsóbb virágokat lehet vásárolni. Kártyás fizetés is lehetséges, ha nem vinnénk elég aprópénzt.

Az üzlet után belépünk az igazi, 350 m2-es dzsungelbe, ahol több mint 900 egzotikus növény található, 100 különleges fajtával.
A tulajdonosok nagy gondot fordítanak a fenntartható fejlődésre, kevesebb a CO kibocsátás, és a Dobronak alatt feltörő termálvíznek köszönhetően az üvegházak fűtése is megoldott.


A cég 10 éves, 40 alkalmazott dolgozik, és egész Európát ellátják orchideákkal. A csodás virágok felvevőpiaca főként Kelet Európa, mert azért lássuk be a hollandok is jó versenytársak. Így is rengeteg virágot szállítanak minden felé.
A virágok két év után kezdenek virágozni, majd tartástól, fajtától függően évente, vagy évente többször is virágoznak.

A nemesített kék színű orchideák is fehérek lesznek egy idő után, a kék szín beinjekciózással kerül a virágba.
Az orchideák eredeti helye a trópusi környezetben a képen látható, a fákon de nem élősködő, jól megférnek egymás mellett.

Tavirózsáktól elkezdve mindenféle csodaszép virágokat láttunk, idegenvezetőnk részletesen mesélt mindenről. Szaktudása lenyűgöző, bármilyen kérdésre tudott válaszolni. A vezetés kb. 40 perces, ezalatt végigjárhatjuk a trópusi kertet, és beleshetünk az orchideákat nevelő üvegházakba is.


A legszebb orchidea szerintem a fehér, de a ciklámenszínű, és a pöttyös is kedvencem. Természetesen haza is utazott velem pár darab.

A levegő is dzsungelszerű, nagy a páratartalom, és a meleg is kellemes trópusi, van ahol még az "eső" is esik.


Sok ismert és ismeretlen virágot láttunk, lenyűgöző színekben, izgalmas és egzotikus formában.

Az idegenvezetőnk a "zöld fal" előtt.


Kis vízesés is látható a kertben, igazán izgalmas kaland és séta sok csodálatos növénnyel.

A rejtélyes világ mindenkit rabul ejtett, a virágot kevésbé szeretők is élvezik a látványt és a körülményeket.

A sok buja zöld növény között a kávé cserje is megtalálható. Élőben még sosem láttam. :-) De van itt papaya, és pepper, vagyis a fekete bors cserjéje, számtalan érdekes különleges növény.

Ez a függönyszerű növény volt a kedvencem, mint egy fátyol ereszkedik a járdák fölé.

A látogatást mindenkinek szívesen ajánlom, össze lehet kötni egy kis Zalai kirándulással, borkóstolóval, de remek éttermeket is találunk a közelben.
A Lendva-hegyi kilátó http://www.lendava-vabi.si/Vinarium_hu.html pedig már megnyitotta kapuit, rálátással négy országra.

A Cuk-borházról (http://www.hisa-vina-cuk.si/)pedig már készült beszámoló. Ide mindig jó visszatérni. Szállás, finom borok, étel-ital, kedvesség, és szíveslátás. 
http://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2015/06/lendvahegy-cuk-borhaz.html

 
Az orchideák világa nagyszerű élmény volt, a trópusi kert csodálatos, honlapja itt:
www.oeanorchids.si

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése