2016. június 14., kedd

Nedec vára az ezeréves határon

Nedec várát az ezeréves határon egy esős napon látogattuk meg Lengyelországi utazásunk alkalmával.
A Tátrától eltávolodva dimbes-dombos vidéken át vezet az út Zakopánéból, juhok, kecskék, tehenek legelésztek körülöttünk. Az eső néha esett, a felhők vándoroltak, de izgatottan vártam hogy meglássam a várat.


A parkoló fizetős, 10 Zloty, a wc szintén fizetős, 2 Zloty, de legalább tiszta.

Várbelépő 30 Zloty ha jól emlékszem, és magyar nyelvű leírást is adnak mellé ha kérünk. Természetesen a sajtárusok itt is jelen vannak, és a szokásos turista hajcihő, mindenféle vacak árusítása.


A várba belépvén a megcsapott az ódon szag és hangulat, évszázados kövek között járunk. Kissé csalódott voltam, mert kevés helyiségbe lehetett bemenni, a börtön és a terasz nyitva, de igazán szép bebútorozott szobákat nem láttunk, pedig előzetesen egy útleírásban ezt olvastam.


Így a vár maga nem volt nagy élmény, de a környezete nagyon szép. Az átcsatolt területen a Dunajec partján épült várat egy 50 m mély mesterségesen kialakított tó fogja körbe. A szemközti oldalon is áll egy vár, ami inkább már rom, Czorsztyn vára. A lengyel és magyar állam kereskedelmi útján álló Nedec vára 1308 körül épült, és Bezeviczky Kakas nevéhez fűződik.

Többszöri tulajdonos váltás után 1700-as években Palocsai Horváth család birtoka lett. Horváth András igazi oligarcha főúr volt, sok történet fűződik hozzá.
Véget nem érő bálok, bulik, vendégeskedések helyszíne lett a vár. Ha egyedül volt a várúr, akkor is 12 főre főztek, a majordomusnak volt feladata, hogy vendégeket szerezzen.
Aztán a vendégeket napokig nem eresztették el, enni inni mulatozni kellett.
Volt itt minden, tokajit ittak, cigányzenét hallgattak.

Horváthnak nem volt gyermeke, családja örökölte a várat, legutolsó gazdája Bethlen Ilona grófnő volt. Bár a vörös hadsereg 1945-ben mindent elpusztított, a család ma is visszajár évente, és Ilona grófnő 1964-es halála után hamvait is Nedecben szórták szét.

 Alaposabb történetet, érdekességeket itt olvashattok a várról:  http://www.csebygeza.hu/esszek/nedec-var.pdf
Valahogy elég pocsék képeket sikerült készítenem, nem adja vissza a látottakat. Véleményem szerint a vár nem nagy szám, a története sokkal izgalmasabb. A környezete viszont nagyon szép. Így döntse el ki-ki maga, hogy felkeresi -e ha arra jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése