2016. július 7., csütörtök

Cuha völgyi kirándulás

Egy szép május végi napon a Főzőklubbal kirándulni mentünk. Javaslatomra Csesznek és a Cuha völgy lett az útirány, hazai pálya, így biztos volt az élmény.

Először Csesznek várát néztük meg, jó újra felmenni gyermekkorom játszó színhelyére.
Parkolás ingyen a temető melletti parkolóban, ahol padokat, asztalokat és egy mobil wc-t is találunk.
Innen a vár feljárata 10 perc séta.

A belépő 700 Ft, mely egy kis prospektus is egyben a vár történetéről.
Örömmel nyugtáztam, hogy épül, szépül, fejlődik a vár, remélem egyre több látogató élvezi a csodás környezetet, és a romantikus várromot.
Az új fogadóépületben ismertetőt találunk a várról, mosdó, és fedett várakozó rész is épült.

A rövid áttekintés után még egy kicsit felfelé ballagtunk a tűző napon.

Felérvén mindenki vad fotózásba kezdett, csodás kilátás nyílik minden irányban. Ezúttal tiszta idő volt, Pannonhalma is idelátszott.

Gyönyörű zöldek, kékek között bújik meg a kis falu, mely tele van szebbnél szebb vendégházakkal, éttermei finom étkeket kínálnak, utcái virágosak, a turistajelzések szépen karbantartottak, a falu lakói pedig barátságos emberek.
http://www.varvolgyvendeglo.hu/
http://www.csesznek.hu/

Érdemes ide akár több napra is eljönni pihenni, jókat kirándulhatunk a környékben, gyalogosan, kerékpárral egyaránt. Autóval közel van Zirc, sok sok látnivalójával, de nincs messze Veszprém sem, Győr és Pápa szintén elérhető távolságban található.
Lovaglási lehetőség, tájház, és sok egyéb programlehetőség színesítheti pihenésünket, ha elutazunk ide. És a via ferratáról még szót sem ejtettünk...

Be lehet járni a várat kívül, belül, a romok meg vannak erősítve, a kilátás pedig fantasztikus.

A vár Cseszneki Jakab nevéhez fűződik, a tatárjárás után az 1240-es években épült. Végvárként szolgált, a törökök ellen hős katonák védték, a következő századokban több család után utolsóként az Eszterházyak nevéhez fűződik sorsa.
Ők építették át barokk kastéllyá, aztán egy földrengés, majd villámcsapás áldozatává vált.


Itt forgatták a Valahol Európában c. filmet, pár évvel ezelőtt pedig a Holdhercegnőt.
http://www.csesznekivar.hu/magyar/oldalak/a_cseszneki_var_tortenete/

 A várbéli séta után a közeli Bakonyszentlászlón át Vinyesándormajorba vezetett utunk, ahol kissé hosszú várakozás után vonatra szálltunk, és Porva Csesznekig döcögtünk alagutakon át a Cuha völgyében.
A kiszállás után gyalog indultunk vissza a Cuha völgyben, mely kb. 4,5 km-es gyalogút, szép széles, végig visz a patak mentén.
http://www.bakonyvasut.hu/#


Kavicsos, babakocsival is járható. Egy tűzrakóhelynél szalonnát sütöttünk. A gyerekek fát gyűjtöttek hozzá, a szülők kibontották a söröket, pirultak a kolbászok, jó hangulatban telt az idő. Aztán a szurdok legizgalmasabb része következett, ahol 8 vagy 9 alkalommal kellett átkelni a folyón.

Eleinte még sipítozva, később már térdig vízben állva élveztük az átkelést. Az utolsó átkelés már hídon történt, visszaérkeztünk Vinyébe, ahol autóink álltak.

A büfébe kávé, sör, jégkrém, minden ami turistának való. Hamarosan összeszedtük magunkat, és hazaindultunk. Élményekkel gazdagodva, barátokat szerezve, és sokáig emlegetve a Bakony e csodás völgyét.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése