2016. augusztus 4., csütörtök

Cél a Fertő tó


Miniszabira mentem a lányommal, Sopronba, és környékére. Egy kis csajos shopingolás, kávézás, fagyizás, sosem árt. Ennek fényében érkezéskor azonnal megcéloztuk a Harrer Csokiműhelyt, ahol fincsi desszerttel fagyival kedveskedtünk magunknak.
 http://harrerchocolat.com/
Darapuding, vanília fagyival és forró málnaöntettel... nyami, nagyon finom volt. Mi több, isteni finom. Igaz a pénztárcát jól ki kell tömni hozzá, de aki erre jár, ki ne hagyja. Fantasztikus desszertek, sütik, fagyik és csokik vannak.
Elfoglaltuk szállásunkat a Hotel Sopronban, és szundítottunk egy kicsit, aztán kávézni indultunk a városba. https://hotelsopron.hu/hu
 (A Hotel kellemes, az ágy nagyon kényelmes, tisztaság van, kedvesek, de a félpanziós ellátás hagy kívánnivalót. A város közel van gyalog is.)
Kellemes séta volt, majd egy kicsit vásárolgattunk, hiszen már itt a nagy nyári leárazás ideje. Még csak a derekán járunk a nyárnak, de valahogy mindig mindenki sietteti az időt.
Nos, mi most pont lelassulni mentünk, hiszen azt is kell.
Reggel ágyba kértük a kávét, és a kiadós reggeli után 10 órakor már Fertőrákoson landoltunk az információs pontnál.
 http://www.fertorakosikirandulas.hu/
Befizettünk egy három órás programra, mely 7000 Ft volt kettőnknek. Kis vonattal indultunk Fertőrákos látnivalóinak felfedezésére.
A vonatban kényelmesen, szellősen és naptól védve igen jól éreztük magunkat, kevés utas volt, bár szerintem remek program. Az összes látnivalót végigvettük, kezdve a Kőfejtőtől, a Pellengérig.
Fertőrákoson nagyon sok szép felújított házikót láttunk, sok panzió, étterem szolgálja a turistákat. Az idegenvezetés is remek volt, ahogy haladtunk, úgy sorolták a történelmi, idegenforgalmi érdekességeket. A falu végén visszafordultunk, és rátértünk a Fertő tó strandjához és kikötőjéhez vezető útra. Nádasok közt zötyögtünk, s közben mindent megtudhattunk a tóról.
A kikötőnél remek strand is van, a tó vize jó minőségű, bár a színe kicsit barnás.
Itt kiszálltunk, és vártuk a hajónkat, a program Fertő tavi hajózással folytatódott.
A kikötőnél mosdó, büfé található, a stégen lehet múlatni az időt.
http://www.fertotavihajoutak.hu/
Megérkezett a hajónk, felszálltunk rá, és élveztük a sok kékséget.
A kapitány is remek volt, további információkat hallgattunk meg a tóról. A parton lévő nyaralók például vállalati üdülők voltak a kommunista rendszerben. Ma már magántulajdonban vannak, és láttuk is hogy élvezik a tóba nyúló stégen lévő házakat. Horgásztak, fürödtek, irigykedtem is rájuk.

 Az óra delet mutatott, felkerültek a fejvédők.Nem is gondoltam, hogy a Fertő tavon ugyanúgy volt vasfüggöny, mint másutt. A tóban volt a drótkerítés nehogy valaki átússzon nyugatra. A határoszlopok még mindig megvannak.
Ausztriába átérve sok sok vitorlást láttunk, a tó "kitágult" sokkal nagyobb mint gondoltam.
A hajózás nagyon kellemes dolog, és illik hozzá a csíkos.


A nádasok közt kis átjárón fordultunk a nyílt víz felé, elhaladva egy osztrák strand mellett, és

Mörbisch (Fertőmeggyes) hatalmas vízi színpadja mellett.
A hajókázás közben láthattuk még a régi őrtornyokat is, ahol egykor felügyelték az átjárást, vagyis inkább tiltották. Azért nagyon jó dolog, hogy most mehetünk nyugodtan biciklivel, hajóval, ahogy tetszik a szomszédos országba.
Visszatérvén a kikötőbe várt már minket kis vonatunk, és visszamentünk a kiindulási ponthoz. Innen elektromos kis vonattal folytattuk az utat egy másik irányba, immár közvetlenül a határ felé, kerékpárúton.
Szép kilátás volt, a kis vonat pedig kipárnázva halkan zümmögve igen kényelmesnek bizonyult. A nemzeti park területén jártunk, ahol tilos a járműforgalom.

A Mithras szentélyhez érve ismét remek idegenvezetést kaptunk, és élveztük a földbe ásott szentély hűvösét is. http://www.mithras.hu/

A program befejezése után beültünk a Ráspi étterembe egy halászlére. Nagyon finom volt, mást is szívesen megkóstoltunk volna, de nem volt elég kapacitásunk.
http://www.raspi.hu/


A desszertet ismét a Harrer szalonban fogyasztottuk el, nem bírok betelni vele.
Most túrógombócot ettem eperfagyival, és hideg málnaszósszal. Nyami. :-)
Hazafelé megfürödtünk Borgáta retro fürdőjében. 1000 Ft volt a délutáni belépő. Szép zöld a gyep, szépek a növények, és kellemes a sport és a termálmedence is.
http://www.borgatafurdo.hu/
Jó kis hétvége volt, ajánlom a Fertő tó környékét, rengeteg programlehetőség van, sok látnivaló, kellemes éttermek, cukrászdák, nagyon jól éreztük magunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése