2016. november 14., hétfő

Kisszékely

Kisszékely. Még a neve is olyan vonzó és érdekes. Nagyon kevesen tudják hol van, és milyen bájos falu. A hosszú hétvégén sokadszorra is felfedeztem szépségeit, készítettem friss fotókat, hogy kedvet csináljak másoknak is a felfedezéséhez.

Kisszékely zsákfalu Tolna megye északi csücskében. Simontornyától 12 km-re található, egy minden oldalról erdő határolta völgyben.
A falusi turizmus egyre élénkebb, hiszen természeti adottságai páratlanok, élővilága lenyűgöző. Az ott élő, és elszármazott kisszékelyi emberek jóvoltából "falumúzeum" nyílt a régi iskola megújult két tantermében, mely eredeti formájában egész évben látogatható.

A falu lélekszáma csökken, de a helyiek vendégszeretete példás, és őszinte. az erdők gazdag vadállománya miatt a vadászok kiemelt célpontja, a pecások pedig 3 tó partján is hódolhatnak szenvedélyüknek.
A falu közepén, egy dombon épült fel az 1800-as években a katolikus templom, melyhez 80 lépcsőfok vezet fel. 

Megéri a fáradtságot, mert a hegy tetejéről páratlan kilátás nyílik a falura, és az azt övező erdőkre, a Tolnai dombságra.
Az idelátogató vendégek, turisták fogadására kényelmes vendégházak, apartmanok épültek, szépültek, melyekben teljes lehet a pihenés, feltöltődés. A jó levegő, az esti csend és nyugalom biztosítja a kikapcsolódása vágyók igényeit, és felfedezhetik a környéket is.

A közelben lévő Simontornya várát, vagy Ozorai Pipo várát érdemes megnézni. Erről egy korábbi bejegyzésben olvashattok részleteket:
https://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2012/08/latogatas-ozorai-pipo-varkastelyaban.html

Kisszékely környékét négy tanösvényen lehet bebarangolni, mindegyik jól jelzett -piros-zöld-kék-sárga tanösvény jelekkel a falu négy részletét mutatja be. Bátrabbak egyszerre is bejárhatják, 2-3-4- és 6 km-es távokat jelentenek. Mi most a leglátványosabbat, a Berkenye tanösvényt jártuk be és mutatom be nektek innen a csodálatos őszi tájat.

A tanösvény 3,2 km hosszú, némi kaptatóval, hiszen a szép kilátáshoz magasabbra kell kapaszkodnunk.
Az ösvények a falu közepéről indulnak, jól ki vannak táblázva az idelátogató turisták nem téveszthetik el.
A falut a tónál hagytuk el, a strand bejárata mellett, és jól kezelt ösvényen gyalogoltunk. Csodás őszi színekben pompázik az erdő, és a gazdag élővilág fotókon is jelentkezik.


A tanösvény erdőn át vezet, jól látható nyomvonalon, kis patakon kelünk át kis hídon.

A patakot alig lehet látni, tele van hulló falevelekkel, nagyon szép látvány.


A patak után egy kemény emelkedő következik, de ez az egyetlen megerőltető rész, kellemesen szuszogva teljesíthető bárki számára.
Felérve meglátjuk a domb tetején a takaros kilátót, melyből minden irányba csodaszép a panoráma. A kilátó a Dukai-hegy legmagasabb pontján, tengerszint felett 250 m-rel, a Cser-völgy tetőn található.

Pihenőhelyek fent is, és útközben is vannak kialakítva, harmonikusan lehet kirándulni, enni, inni, pihenni.


Bár az időnk kissé borongós volt, én így is szerettem, hiszen a természet minden évszakban fantasztikus.  A kilátóból remekül lehet látni Kisszékelyt, a fehér templom kiemelkedik a falu közepén.

Minden irányba láthatjuk a Tolnai dombság szép domborulatait. Ilyen csodás elnevezésekkel találkozhatunk, mint a Bab-aszó hegy, Szilashát, Szarkahegy. A látóhatáron pedig már a Tengelici homokvidéket fedezhetjük fel.
Lefelé indulunk, szép zöldövezetben, és még mindig szép kilátással.

Már mögöttünk van a kilátó, igazi jó szánkópálya lehetne itt télen.


Takaros pincéket láttunk útközben, fotóra csalogatott.

A növények közül is fotóztunk szépeket, legalábbis remek látvány lett az alábbi pár fotón lévő növény. Ha valaki tudja a nevét, kérem írja meg nekem.Leérkeztünk a faluba a temető mellett, elhagytunk egy szép szobrot, majd visszaérkeztünk az iskola mellett a fő utcára. Ilyen szép táblák jelzik az útvonalat végig, információkat, látnivalókat tartalmazva.
Tipikus Kisszékelyi házikó.


A rövid túra nagyon jó volt, kellemes terepen, gazdag látnivalókban.

Mindenkinek ajánlom, s aki még a bort is szereti, jelentkezzen a Borháló két napos  programjára, mely nagyszerű lesz, s reményeim szerint erre a rövid falu körüli túrára én vezetem a borszerető társaságot.
Az időpont még képlékeny, szép idő esetén még a téli hónapokban, de legkésőbb tavasz elején megrendezésre kerül.
A programban szerepel finom ételek fogyasztása, falu körüli séta helyi idegenvezetéssel, este finom vacsora, műsorral, és természetesen borkóstolóval. Szállás kellemes panzióban. Másnap szabad program horgászás, lovaskocsizás, vagy gyalogséta, kirándulás (velem).
Érdeklődni: fehervar@borhalo.com
Remélem már most kedvet csináltam ehhez a programhoz is.

További információk a faluról:
http://www.kisszekely.hu/
3 megjegyzés:

  1. nagyon szép...én már láttam,bejártam és nagyon tetszett..ha igaz,a szilvesztert is ott töltsük a barátokkal..eggy székelyi születésü azt mondta nekem,hogy te-már székelyi vagy...aratonap,horgászver.stb...........

    VálaszTörlés
  2. A képen a növény: selyemkóró, avagy vaddohány.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép! Még soha nem jártam Kisszékelyen, de már is a szívemcsücske! ....

    VálaszTörlés