2016. november 18., péntek

Kőszeg ősszel - Buschenschank Juditnál

Kőszeg sosem unható meg. Az idén még csak egyszer sikerült itt túráznom, most itt töltöttem barátaimmal egy hosszú hétvégét. Mivel már többször szerepel a blogban, most azokat a helyeket mutatom be, amit eddig még nem.
Aki már járt a várban, besétálhat a mellette lévő füvészkertbe, és végignézheti milyen csodás fűszereket termeszthetünk mi magunk is. Aztán már megint a gasztronómiánál kötünk ki, hiszen a "kiszaladok a kertbe egy zsályalevélért" mondat már nem is lesz hihetetlen. Főzni pedig mindig jó friss fűszerekkel.
Itt sok egyéb mellett, alábbiakat fotóztam le:
Zsálya 
(pecsenye tetején finom, olajban ropogósra sütve még finomabb)


Orvosi pemetefű


Borsmenta
(teába, limonádéba kiváló)
Fehér üröm

Szalmagyopár - kürri - magyarul köri
Isteni illata van, csirkét, tojáskrémet nagyon feldobhatunk vele, de sajtsalátás receptem is van hozzá.Majoranna
(magyaros ételek, máj, krumplifőzelék kívánja)
Petrezselyem
(hát ezt mindenbe, még magában rágni is jó)
Kis téli zöld
(ez inkább csak szép, nem esszük meg)A fűszerek közti kis sétány egy ajándéküzlethez vezet, ahol házilag készített szépségeket és finomságokat lehet vásárolni.


Tetszetek a mézeskalácsok, még jobban a kis kerámia hűtőmágnesek, amik Kőszeg szépséges házikóit formázzák.
No és ha már gasztro, beszéljünk a borról is. A Tóth pincészet finom borát kóstoltuk meg, melyet a Főtér mellett, a Rákóczi utca 6. sz. alatti borudvarban ejtettünk meg. Akár forralt bort és mustot is kóstolhatunk. Mi Kőszeg város borát kóstoltuk és hoztunk is belőle.

http://tothpinceszet.hu


Jópofa a kissé gyengébb minőségű vörös Ostrombor.

És ha már Kőszeg, nem mehetünk el a 12000 lakosú alpesi klímájú kisváros egyedülálló kincse, a becsületkassza mellett sem.

A városiak csak kirakják a ház elé a portékájukat, kiírják az árat, kitesznek egy dobozkát, és beledobhatjuk az árat, elvehetjük az árut. Itt működik. Nagyon jó érzés. Szeretetteli. Biztonságos. Bájos. Örömteli. És még sok hasonló szóval tudnám jellemezni az érzést, amit kivált belőlem, ha látok ilyet. Így vettünk virágot, gesztenyét, gyümölcsöt, stb. már sokadszorra. Igazi feltöltődő érzést ad.

És ha Kőszeg, természetesen kirándulni is kell, a Hétforrás,  kihagyhatatlan. Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm.
És mi...
A túra mellett gasztro is helyet kapott, ellátogattunk Vaskeresztesre, a Judit buschenschankhoz.
Mint tudjuk német szó, azt jelzi, hogy a finom borok mellett a pincéknél vendéglátás is van, borhoz illő finom falatok, hideg, esetleg meleg ételek, pincehangulat. Már előzőleg ki van táblázva, nem lehet eltéveszteni. És a kis koszorúkat is meg fogjuk látni, vörös és fehér szalagokkal, ami a borok színét jelzi. 
https://www.telepules.com/vaskeresztes/turizmus/vendeglatas/judit-buschenschank-borozo-9097.html


Itt sem először járok. Judit kedves, nagyszájú, vérbeli vendéglátós. A finom falatok mellett a kedvünkért még a gitárját is elővette.
A finom falatok a szokásos bőséges tálon, finom bor mellett érkeztek. Sonka, szalonna, tormával, zöldségekkel, finom kenni valókkal, fatálon.A kis pince környéke is fotóra való.
A pince, amint látszik már1883 óta szolgálja a borkedvelő embereket.És ne menjünk el a klassz szállásunk mellett sem. Évek óta járok vissza a Sziget vendégházba, melyről pontos információkat, fotókat itt találtok:
/http://www.szigetvendeghaz-koszeg.hu/hu/apartman-i/
Ezek a kis részletek kerültek a fotókra, hogy érzékeltessem milyen finom, apró gonddal berendezett kis apartmanokat találhatunk itt. Ági ízlése remek, Ernő restaurál, szerel, mindent csinál, és aranyos kedves kis apartmanokat alakítottak ki.
Mindegyikben csúcs szuper a fürdőszoba, és a tisztaság makulátlan.
Ajánlom őket, ha Kőszegen jártok.
Remélem kedvcsinálónak elég volt ennyi, mert a sok más mellett persze jókat vacsoráztunk a Portré hotel éttermében, http://www.portre.com/etlap/portreetlap2015.pdf  
és Ibrahimnál, http://www.ibrahim.hu/hu/
kirándultunk ismét a Kálvária templomhoz, a Szulejmán kilátóhoz, és bejártuk a városka főterét, kis utcáit. Fürdőzni Lutzmansburgba érdemes menni, aki szereti a csúszdákat, itt nagyon menőket talál. Bár nem olcsó, színvonala magas.
http://www.sonnentherme.at/hu.html

Régebbi cikkeim Kőszegről:
https://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2011/09/kedvenc-varosom-koszeg.html
https://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2012/09/avarkortol-napjainkig.html


https://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2013/07/forrastura-koszegen.html

https://bakancsesfakanal.blogspot.hu/2011/09/latnivalok-koszeg-korul-hataron-innen.html
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése