2017. február 23., csütörtök

Bázakerettye, Tormafölde

Bázakerettye egykor virágzó hely volt, a Zalai olajmezők egyik központja. Sok szocialista szolgálati lakást láthatunk, némelyik szépen felújítva, de vannak igazi szoci garázsok is, melyek fura módon megmaradtak. A kis funérlemezből készült színes sorok a 70-es éveket idézik fel.


A község több részből áll, régen is külön volt Báza és Kerettye, fekvése viszont lenyűgöző, dombok, völgyek minden oldalról. Szlovénia felé sokkal több a szőlő, itt inkább erdős a vidék, de azért szőlőhegy itt is van, apró pincékkel, és szép kilátóval.
Nyáron klassz és olcsó strandon fürödhetünk. Mi most bejártuk a környéket, télen is lehet kirándulni, a Vétyemi ősbükkös lenyűgöző fáival friss tiszta levegővel vár minket.

 http://funiq.hu/2774-v%C3%A9tyem-erd%C5%91rezerv%C3%A1tum-v%C3%A9tyemi-%C5%91sb%C3%BCkk%C3%B6s


http://funiq.hu/2774-v%C3%A9tyem-erd%C5%91rezerv%C3%A1tum-v%C3%A9tyemi-%C5%91sb%C3%BCkk%C3%B6s


Hihetetlen de 176 éves fák vannak itt, erdőművelés ezen a részen nem történt, csodás mohás törzsek, odvas fatörzsek, és megannyi erdei látnivaló akad. Szépen kijelölt kitáblázott úton sétálhatunk rövidebb, vagy akár hosszabb távon is.

Padok, asztalok, kialakított pihenőhely mindenütt található. Sok szép fotóra kívánkozó fa, növény, gomba mindenütt.
Annyira tiszta a levegő, érezni ahogy az ember tüdejét átjárja, teljes a felfrissülés, kikapcsolódás.

Szép kis harkályok laknak itt, kiszedik az odvas fákból a kukacokat, és ilyen kis lyukakat hagynak maguk után.
Reggeli után indultunk kirándulni, de az előző esti eső párája még nem szállt föl a földekről. Nagyon szép volt a kilátás.
Tormafölde sincs messze, fekvése hasonló, dombok, völgyek, itt például egy déli fekvésű völgyben fügeültetvények vannak.
http://funiq.hu/1341-tormaf%C3%B6lde


Ha befordulunk a faluból a Tuboly pince kis fatáblánál a pincesor felé, aszfaltos úton közelíthetjük meg a Tormaföldei kilátót, ahonnan szebb kilátás nyílik a környékre mint a bázakerettyeiből.

Egészen Lentiig belátjuk a környéket, és a kis pincéket, szőlőket magunk alatt. Már metszették az emberek a szőlőt, kezdődik a tavaszi munkák ideje. Jó volt hallani a metszőollók csattogását. Csak azt sajnáltuk, nem voltak nyitva a pincék, pedig jó lett volna bort kóstolni. De áprilistól szabad a vásár.


A Szent János hegyen lévő kilátó és pincék nagyon jó kis kirándulóhelyek, érdemes ellátogatni, ez itt a Zalai borvidék egyik kis szegmense.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése