2017. február 2., csütörtök

Francia ételek napja a főzőklubban

Amióta kiköltöztem a városból, zajlik körülöttem az élet. A mi kis falunkban remek programok vannak, és kéthetente szerdánként főzőklubba járok. Mindig más készül, mindig más tartja, egymástól tanulunk, új dolgokat próbálunk, de a hangulat remek, és maradék nincs.
Ezúttal férjem és én tartottuk a francia ételek napját, melyen egy almás-mandulás süti és egy fincsi francia hagymaleves készült.


A sütihez sós karamell mártás, a leveshez fokhagymás pirítós kifli társult. A hangulatot francia zenével alapoztuk meg, majd közösen elkészítettük a süti alapját.




Francia mandulás almatorta karamell szósszal

Előkészítés: 40 perc, sütés: 45 perc, 1 adag 260 kcal

Hozzávalók: 12,5 dkg puha vaj, 12,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 10 dkg szeletelt mandula, 5 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg mazsola, 3 nagy alma.
A karamellszószhoz: 10 dkg kristálycukor, 1 dl tejszín, 1 csipet só, 1 szeletnyi sós vaj.
(Én minden tejtermékből – vaj, tejszín – laktóz menteset használok)

Beáztatjuk a mazsolát (rumba is lehet), habosra keverjük a puha vajat a cukorral, egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat (mindegyikkel egy percig verjük a masszát maximális fokozaton). Egy kis tálban összevegyítjük a lisztet a sütőporral és szeletelt mandula felével, több adagban hozzáforgatjuk a tojásos alaphoz a leszűrt mazsolával együtt.

Egy 24 cm-es tortaformába kanalazzuk. A tetejét nagyon sűrűn kirakjuk a meghámozott, felszeletelt almával, kicsit bele is nyomkodjuk a tésztába. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, az utolsó tíz percre rászórjuk a tetejére a maradék szeletelt mandulát is.

A mártáshoz egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd forró tejszínnel (lehet hideggel is, de akkor újra fel kell olvasztani a cukrot) felengedjük, beforraljuk, közben a csipet sóval ízesítjük, a vajjal fényesre keverjük.

Az almatorta hidegen az igazi, forró szósszal, ezért egy nagyobb adagot előző este el is készítettem.





Az almát előre hámozom meg, és akkor szeletelem amikor a sütialap már a pitesütőben van. Szépen körbe rakom, ahogy a gyümölcstortán is szokás. Bele is nyomkodjuk a tortába. A végeredményben nem hangsúlyos az alma íze, éppen csak kiérezni.



Szép barnára sütjük, a tál szélén a kikent vaj karamellizálódjon meg.



A mártás ahogy hűl sűrűsödik, hűtőbe tehető, pár napig eláll, és mindig újra fel lehet melegíteni, folyékonnyá tenni.



Nagyon laktató, egy szelet elég belőle.



A francia hagymaleves receptje, 4-6 személyre: 

Fél kg, vöröshagyma, egy szál póréhagyma, némi olaj, kb. 7 dkg vaj, 3-4 evőkanálnyi liszt vagy keményítő, 1 l víz, 4 dl tejszín, 2 csomag petrezselyem, só, pici fehér bors.




A hagymát karikára vágjuk, a póréval együtt. Olajon, majd a hozzá adott vajon megpároljuk. Megszórjuk liszttel, vízzel felengedjük, ha forr, hozzá keverjük a tejszínt. Sózzuk, fehér borssal ízesítjük, és ha felforrt belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.


A levest kivételesen férjem készítette, aki nem fantom mint Columbo felesége, hanem szakács. :-)




A pirítóst előre elkészítettem, kiflik karikára vágva, bele a forró serpenyőbe, egy pici olajjal, és egy gerezd szétnyomott fokhagymával.



Akkor jó, ha sűrű, így levescipóba is merhetjük, de ehetünk hozzá fokhagymás, vagy sajtos pirítóst.

 A végén mindent megettünk, elfogyott a leves is, a süti is. Legközelebb két hét múlva más nemzetiségű étel kerül palettára, aztán jön az orosz és a török konyha, egy-egy finomság erejéig.


A sütemény a vidék íze magazin receptje alapján készült kis átalakítással.
https://www.videkize.hu/ 

A fotókat Igari Balázsnak köszönhetjük.
http://www.fotoskell.hu/

A főzőklubot pedig itt találhatjátok:
https://www.facebook.com/groups/322840291066860/?fref=ts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése