2017. február 20., hétfő

Mit eszünk ma? Tócsni édes és normál burgonyából.

Kétféle tócsni készült ma este, bár nálunk berének hívják, másutt pedig még más néven. Ahány ház, annyi szokás. Az egyik hagyományos, 2 nagy krumpli lereszelve, bele jó sok só, kevés liszt, (egy-két evőkanálnyi) és egy tojás. Forró olajba kanállal adagoljuk, ellapítjuk, pirosra sütjük mindkét oldalát.
A másikhoz egy hatalmas édesburgonyát reszeltem le, (ezt nehezebb, mert kemény, és sütéskor mégis puhább lesz, kisebb a keményítő tartalma) bele só, egy tojás, kevés liszt (két evőkanálnyi) ebbe kicsi borsot is tekertem, és az előzőhöz hasonlóan forró olajban (kicsi olaj kell a serpenyőbe, egy-két evőkanálnyi, de ahogy felszívja, lehet pótolgatni) ropogósra sütjük. Nehezebb megfordítani, mert lágy az anyag, nem áll össze olyan szépen, viszont nagyon finom édeskés.
Tejföllel, snidlinges vagy fokhagymás tejföllel gazdagíthatjuk. Hidegen is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése