2017. február 27., hétfő

Szécsisziget, és Pákai bunker túra

Szécsisziget még mindig Zalában, egy pici falu a Kerka mellett. Körbeöleli a víz, több szép látnivalóban gyönyörködhetünk. Többek között bivalyrezervátum, szép és békés állatokkal.

Súlyuk a 450-500 kg-ot is elérik, régen Somogy és Zala megyében nagy gazdaságokban tenyésztették, ma fajmegőrzés céljából rezervátumban élnek, valamelyik természetvédelmi társulás égisze alatt.

De van itt - sajnos csak nyáron nyitva tartó - Malom múzeummal, még mindig a Kerka partján. A három malomkővel rendelkező malom is a Szapáry családé volt, a Kerka bőséges vízhozamán üzemelt.Vízimalom a Kerka partján.
Van kastély is, amit szintén csak kívülről tudtunk megnézni, de körbe lehet sétálni, és az egykori vizesárok mentén kellemes zöld övezetben múlathatjuk az időt.
Az Andrássy-Szápáry kastélyról bővebbet itt:
http://www.szecsisziget.hu/nevezetessegek/


A kert 0,7 ha, körbeveszi a kastélyt, a régi vizesárok nyomvonalai még a kastély előtti várból maradtak meg.

A cölöpökön álló barokk templomot viszont nyitva találtuk, és a kedves gondnok néni ingyen tartott idegenvezetést nekünk és még néhány turistának. Csodálatosan szép a templom, a mögötte lévő kápolnába is felmehettünk, ahol egykor a grófi család nézte ólomüveg ablakokon át a misét.Szépséges freskók, máig épségben megmaradva, restaurálás nélkül, fekete Madonna, és a kápolnában írásos emlékek mind mind felbecsülhetetlen érték és emlék.


A könyvekbe bele lehet lapozni, meg lehet tapogatni, szagolgatni, igazi régi szaguk van, de semmi nem dohos, semmi nem vizes, szinte hihetetlen.A templom hőmérséklete állandó, minden konzerválva van. Hideg volt, nagyon is, de pont a konzerválás miatt nincs és nem is volt fűtés.
A csodás aranyszálas miseruhák hibátlanok, hasonlókat csak Esztergomban üvegfal mögött láttam.A templomot Szapáry Péter építtette, bővebbet erről és minden Szécsiszigeti látnivalóról itt, a falu honlapján találhatunk, nagyon részletesen:
http://www.szecsisziget.hu/nevezetessegek/

Pázmány Péter kódexei és minden más régi könyv is megtapintható, s mivel anno kézzel írták őket, olyan mint a brile írás.


Csodás élmény volt, az idegenvezetőnk lelkes, szeretetteli, és mindent tudott a templomról. Szívünk megtelt örömmel, Szécsisziget nagyszerű hely.
http://www.szecsisziget.hu/nevezetessegek/

A falu kilátójához nem mentünk fel, mivel előzőleg a Tormaföldeit már megnéztük, ott sokkal szebb a kilátás.
De még mindig maradt látnivaló, akárhányszor is visszatérhetünk a Bonne Chance hotelba,  hiszen a Szécsisziget melletti kis Mároki kápolna még kimaradt.

Megnéztük viszont Páka határában (A Tormaföldei elágazónál kis barna tábla jelzi!) a bunkerokat.
Izgalmas és sáros bunkertúrán voltunk. Aki szereti a katonásdit, és az erdőt, bátran sétáljon végig az egykori védelmi árkok mentén, szép sétában lesz része, érdekes és izgalmas helyeken járhat.Az ismertető tábla szerint 7 milliárd forintot költöttünk rá az ötvenes években, hogy megépüljön a Maginot védvonal Jugoszlávia felé.  Őrültség és hatalmas pénzkiadás, de az akkori politikai vezetés ezt tartotta biztonságosnak. Még jó, hogy nem volt rájuk szükség. Sztálin halála után elfújták a félelmet, hogy háborúzni kell Tito-val.
Az árkok mellett időközönként teljes védelmi beton bunkereket találhatunk, akinek van kedve nyomozni, GPS kódok alapján mindet megkeresheti.


Egyszeri látnivalónak nagyon érdekes, most kezdik turista látványosságnak felújítani felfrissíteni.


Az árkokban lehet majd végigsétálni ha mindenütt kész lesz, egyenlőre mellettük van lehetőség bejárni az ösvényt.Természetesen némelyik bunkerba is bekukkantottunk, tiszta beton. :-)
http://www.muraregio.hu/bunkerturizmus

 És egy újságcikk a felavatásról:
http://zaol.hu/hirek/agyulovesekkel-avattak-fel-pakan-a-hideghaborus-erodparkot-1401322

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése