2017. március 7., kedd

Buddhatál

Buddhatál. Ma ez egy divatos "étel", a neve a Buddha pocakjára hajaz, kis kerek tálakban kell készíteni, hogy jó kövér legyen. Kerülhet bele bármi, de az alap három féle dolog: legyen benne valamiféle gabona (rizs, köles, bulgur, hajdina, kuszkusz) valamilyen sült vagy főtt zöldség, és nyers salátaféle. És mehetnek a tetejére magvak is, zárásként pedig jóféle öntet illik hozzá.

Az öntet lehet simán valami olaj, citromlé, vagy joghurtos, majonézes, kinek-kinek kedve szerint. Ez megint az a tál, amiben lehet az ember kreatív. Persze kész receptek is vannak hozzá, én most a hűtőből, és két recept olvasásából állítottam össze az enyémet, kis füstölt nyelvvel gazdagítva.
Hozzávalók:
Egy marék bulgur, egy sárgarépa, egy fél zeller, négy-öt szem piros retek, egy marék salátalevél, egy szár zeller, és egy marék borsóhajtás, négy-öt deka füstölt sertésnyelv, só, 1 tojás, két-három kanál olívaolaj.
Az öntethez:
Tökmagolaj, citromlé, őrölt bors.

Elkészítés:
A bulgurt felteszem főni, ahogy a rizst, dupla mennyiségű forró vízzel, sóval. 10 dkg elég két személyre. Amíg fő, összeaprítom a répát, zellert és retket, egy-két kanál olívaolajon megpirítom őket. A répát és a zellert egyszerre teszem az olajra, a retket kicsit később. Nem kell hogy puha legyen, inkább roppanós.
Alulra kerül a megfőtt és kihűtött bulgur, mellé a langyos pirított zöldségek, tetejére teszem a salátaleveleket, összeaprított zellerszárat, borsóhajtást, és az összekockázott nyelvet.

A tál megkoronázásra készítettem buggyantott tojást, mely fogyasztáskor mennyeien ömlik szét a zöldségeken. Ehhez vizet forralok, egy kanál ecetet és sót dobok a vízbe, beleeresztem a tojást egy merőkanálba, két-három perc, és kiszedem.
Az öntettel megkoronázom, ami most egyszerűen csak friss őrölt bors rátekerve, tökmagolaj és citromlé volt.
Nagyon gusztusos, egészséges, vitaminban tápanyagban gazdag könnyű vacsora.
És hogy ezen kívül mit tartalmazhat, az végtelen. Nekem ami még eszembe jutott, biztosan fogok készíteni babbal, csicseriborsóval, majonézes, mustáros, joghurtos öntettel, de elképzelem bele a koktélparadicsomot, egy adag kuszkuszt, melyhez lime levet tennék, és reszelt nyers répát. Hozok még receptet biztosan többször fogom készíteni.
Színes, izgalmas, és finom. Szem-szájnak ingere.

És itt jöjjön egy szakmai leírás is a tálakról:
 http://www.diningguide.hu/uj-mania-a-buddha-tal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése