2017. március 3., péntek

India ízei a főzőklubban

Az e heti főzőklubban india ízeit kóstolgattuk. Az indiai konyha híres sok-sok fűszeréről, melyek közül már szinte minden kapható nálunk is. Karit használnak, (curry) amit magyarul tévesen körrinek nevezenek. A kari őrölt fűszer-keveréket jelent. 
Sok-sok rizst esznek (főleg kézzel) a bárány és csirke a kedvenc húsuk, és zöldség zöldség minden mennyiségben.
Erősen átfőzik, baktérium mentessé teszik a szószaikat, és sokkal több csicseri borsót fogyasztanak mint mi.
Ami készült, chapati, indiai lepénykenyér és hozzá csicseri borsó curry (kari)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Curry 


Chapati
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 dl langyos víz, fél kávéskanál só, 2-3 evőkanál vaj. 
Összegyúrjuk fényesedésig. Lágy, kissé ragadós tésztát kapunk. Letakarjuk, félretesszük pihentetjük fél órát. 
Amíg pihen elkészítjük a karit, majd a tésztát átgyúrjuk, kb 15 db gombócot formázunk belőle, és lisztbe forgatva kerek lapocskákra kinyújtjuk. Forró kivajazott serpenyőben kisütjük.


Csicseriborsó curry

Hozzávalók: 
Két doboz (bonduelle) csicseriborsó (nyilván lehet nyerset is venni és előfőzni, vagy másfajtát) pár szem koktélparadicsom, egy szál póréhagyma (vagy két-három zöldhagyma), két gerezd fokhagyma, két sárgarépa, fél karalábé (kihagyható) két evőkanál olaj, egy zöld és egy piros csilipaprika, egy csomag friss koriander, (helyette petrezselyem volt) gyömbér, és a fűszerek.
Fűszerek: só, kurkuma vagy carry (köri, sárga színű fűszer!), római kömény, csili, garam masala (indiai ötfűszer) (ha nincs, ez is kihagyható, akkor az alábbi linkből merítsünk ötleteket)
http://www.mindmegette.hu/garam-masala-45920/

A zöldségeket felkarikázzuk, szeleteljük, olajon pirítjuk, bele a fokhagymát apróra, majd a gyömbért reszelve, rá a fűszereket, azokkal is átpirítjuk, majd a koktélparadicsom és a csicseriborsó következik a levével együtt, végül az apróra vágott petrezselyem.  Hamar készen lesz, és remek, fűszeres illatos karit kapunk.

A kenyérkéket tányérra tettük, mertünk rá a szószból, összehajtottuk, és megpróbáltuk indiai szokás szerint kézzel megenni.
Nem nagyon sikerült, de az ízek mindent vittek.
Nagyon finom, könnyen elkészíthető étel, biztosan sikert aratunk vele. A gyerekeknek is ízlett, a csípősséget finomra vettük, természetesen otthon lehet élesíteni.

Semmi nem maradt, minden elfogyott. :-)

Ui: Ha a teljes kiőrlésű lisztbe egy kicsi sima lisztet keverünk, hólyagos lesz a chapatink, ami nagyon finom, másként is néz ki, de ropogós, ezért hajtogatni nem lehet.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése